U Hrvatskoj 24 novozaraženih, ukupno 442, S.Makedonija: 148 zaraženih, u Sloveniji 73 odsto zaraženih zdravstveni radnici; U BiH 168 zaraženih

Za područja Murtera i Betine proglašen je karantin, niko ne može ući ni izaći, a na put su postavljeni šiljci za bušenje guma u slučaju da neko pokuša izaći, prenosi index.hr.

bolnica, fran, mihaljevic, hrvatska, koronavirus, 2

Na pres konferenciji Nacionalnog štaba civilne zaštite potvrđeno je da je ugostitelj iz Istre preminuo od korona virusa.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak naveo je da su 22 osobe izlečene i da taj broj raste iz dana u dan.

Direktorka Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić saopštila je da se broj bolesnika na respiratoru nije povećao, ali da se jednom od njih stanje pogoršalo.

Zaražen jedan od direktora u KBC “Sestre milosrdnice”

Direktor Zavoda za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i lečenje boli u KBC Sestre milosrdnice je pozitivan na koronavirus, zbog čega se sprovodi epidemiološki nadzor i testiranje zaposlenih i bolesnika, a oko 200 radnika je u samoizolaciji, javila je Hina.

Za sada niko od zaposlenih ne pokazuje simptome bolesti, a operativni program je zaustavljen dok se ne razjasni situacija.

Više o stanju zaposlenih i bolesnika znaće se do kraja dana, kaže direktor bolnice Mario Zovak koji je za Hinu potvrdio da je zaražen direktor Zavoda za anesteziologiju.

Testiranjem je utvrđeno da niko od pacijenata koji dolaze na dijalizu nije pozitivan na koronavirus.

Uprkos teškoj situaciji, u KBC-u Sestre milosrdnice ima dovoljno medicinskog kadra za normalan rad, jer osoblje radi podeljeno u dva tima – dok jedan tim dve sedmice radi u bolnici, drugi je kod kuće, prenosi Hina.

S.Makedonija: 148 zaraženih, 12 novih slučajeva

U Severnoj Makedoniji broj zaraženih korona virusom povećao se za 12, čime je ukupni broj zaraženih u toj zemlji 148, prenose makedonski mediji.

Najmlađi pacijent je dvogodišnje dete iz Skoplja, a zaraženi su i njegovi roditelji.

Najveći broj zaraženih je u Skoplju 88, u Debru 40, osam u Kumanovu, sedam u Štipu, po dvoje u Kavadarcima i Ohridu i jedan iz Gostivara.

Na Infektivnoj klinici u Skoplju hospitalizovano je 29 pacijenata, od koji je samo jedna pacijentkinja na respiratoru.

U Severnoj Makedoniji u potpunosti je ukinut međugradski i gradski prevoz u opštini Kumanovo, a makedonska vlada u zaključcima sa sednice preporučila je da se zatvore sve prodavnice u poluotvorenim trgovinskim centrima koji nisu molovi.

Slovenija: Peta žrtva korone, 73 odsto zaraženih zdravstveni radnici

U Sloveniji je danas potvrđen peti smrtni slučaj od korona virusa, pošto je u staračkom domu Šmarje pri Jelšah, jednom od žarišta epidemije u zemlji, umrla još jedna osoba.

korona, virus, kovid, 19, testiranje

Ministar zdravlja Tomaž Gantar izjavio je da je od juče potvrđeno 50 novih slučajeva zaraze Covid-19, čime je ukupan broj zaraženih povećan na 528, prenosi agencija STA.

Prema njegovim rečima, od ukupnog broja zaraženih 73 su zdravstveni radnici.

Gantar je dodao da u ovom trenutku nije moguće reći kada će epidemija dostići vrhunac i ukazao da bi se situacija mogla vrlo brzo pogoršati ako građani ne budu poštovali sva uputstva i restriktivne mere.

Do sada su hospitalizovana ukupno 72 pacijenta, od kojih je 14 na intenzivnoj nezi.

Gantar je istakao da će vlada reorganizovati zdravstveni sistem po potrebi kako bi ga prilagodila rastućem broju pacijenata obolelih od Covid-19.

Na pitanje koliko se pacijenata oporavio, Gantar je odgovorio da ne postoji jasna definicija oporavka, ali da su desetine osoba otpuštene iz bolnice.

Zovak: Specijalizant pozitivan, 164 zaposlena u izolaciji

Jedan specijalizant u zagrebacckoj Vinogradskoj bolnici pozitivan je na korona virus zbog čega su 164 zaposlena u toj medicinskoj ustanovi u samoizolaciji, potvrdio je za portal Index direktor te bolnice profesor dr Mario Zovak.

“Imali smo incidentnu situaciju, mladi specijalizant s nefrologije je nažalost pozitivan na korona virus i zbog toga je kompletna ekipa s dijalize stavljena u izolaciju. Zaraženi kolega je navodni kontakt zaraženih iz bolnice Dubrava”, rekao je Zovak.

On kaže da je zahvaljujuchi saradnji s Ministarstvom zdravlja bolnica dobila ispomoch dvojice lekara iz Dubrave.

“Niko od pacijenata nije pozitivan. Pacijenti na dijalizi i inače nose maske. U izolaciji je 164 osoba, kriterijumi su jasni kad se neko stavlja u izolaciju”, rekao je Zovak.

HLK: Povećati broj testiranja

Hrvatska lekarska komora (HLK) zatražila je od Nacionalnog kriznog šstaba značajno povećanje ukupnog broja testiranih osoba u Hrvatskoj i proširenje kriterijuma Instituta za javno zdravlje za testiranje slučajeva sumnjivih na COVID-19/SARS-CoV-2 infekciju.

HLK je takođe pozvala celokupnu javnost, zdravstvenu i nezdravstvenu, na racionalno korištenje lične zaštitne opreme, saopšteno je iz te komore, preneo je portal Index.

HLK traži izmenu kriterijuma za testiranje pacijenata sumnjivih na COVID-19/SARS-CoV-2 infekciju tako da se testiranje proširi na sve pacijente sa znakovima i simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak kašlja i/ili povišene telesne temperature i/ili kratkoća daha).

Naime, za sada se testiraju samo oni kod kojih simptome akutne respiratorne infekcije nije moguće objasniti drugim uzrokom bolesti i pacijenti koji su 14 dana pre početka bolesti putovali ili bili u državi koja je imala lokalnu, raširenu transmisiju bolesti, odnosno bili u bliskom kontaktu s bolesnikom s COVID infekcijom. Budući da je doba epidemije bolesti COVID-19, s prisutnom lokalnom transmisijom u Hrvatskoj, najveća verovatnost je da su navedeni simptomi uzrokovani koronavirusom (SARS-CoV-2 virusom) te je testiranjem potrebno najpre dokazati ili isključiti. HLK takođe traži izmenu kriterijuma HZJZ-a za testiranja zdravstvenih radnika.

Komora traži da se zdravstveni radnici testiraju na COVID-19/SARS-CoV-2 tako da se za njih uvede kriterijum za procenu rizika od zaraze: nizak, srednji ili visok rizik. Za sada se, kako bi se potvrdilo odsustvo zaraze, testiraju samo oni zdravstveni radnici koji su bili u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženim osobama.

Marić: Smanjenje plata, sve je u opciji

Ministar finansija Zdravko Marić predstavio je mere za borbu protiv korona virusa i između ostalog rekao da isplata penzija nije upitna, ali da je u opciji smanjenje plata u realnom sektoru.

“Za sada je važno da privrednici i poslovni subjekti nisu u obavezi plaćanja doprinosa. Niko ne zna koje su posledice ove krize. Biće i druge mere”, poručio je Zdravko Marić, odgovarajući na pitanje zašto nije došlo do 100 postotnog oslobađanja poreza za sve.

Marić je gostujući na hrvatskoj RTL, na pitanje o smanjivanju plata u državnom sektoru, rekao da je „sve opcija“.

Slovenci su, na primer, o smanjili plate državnim službenicima za 30 posto, a Marić kaže da ne treba zaboraviti da je Hrvatska prva krenula sa implementacijom mera.

“Čim smo osetili sve da se ovo valja iza brda, već krećemo s merama. Rashodna strana budžeta će pokrivati sada samo ono što je bitno”.

Penzije nisu upitne, jasan je ministar.

U Albaniji uvedeno vanredno stanje, više restriktivnih mera

U Albaniji je vlada proglasila vanredno stanje zbog prirodne katastrofe i saopštila da se ograničavaju prava građana do nivoa koji je neophodan za zaštitu javnog zdravlja.

To znači da se zabranjuju sva javna okupljanja, veća ovlašćenja se daju državnim organima, uključujući i ulazak u privatni posed radi testiranja na korona virus, a građani se obavezuju da prijave simptome oboljenja.

Svi granični prelazi su zatvoreni, osim leta za Tursku koji još funkcioniše.

Škole, kafei, restorani, vežbaonice i radnje su zatvoreni, osim prodavnica sa životnim namirnicama.

Samo mali broj državnih i privatnih uposlenika ima dozvolu za rad u trajanju od osam sati dnevno, a građanima je dozvoljeno da izađu samo u kupovinu hrane i lekova.

Ova situacija će biti na snazi do daljeg, dok traje epidemija korona virusa.

U Albaniji su do sada evidentirana 146 slučaja Covid-19 i pet smrtnih slučajeva.

U Bosni i Hercegovini 168 zaraženih

U Bosni i Hercegovini je od 5. marta do danas registrovano 168 slučajeva zaraze korona virusom, umrle su tri osobe po jedna u Sarajevu, Bihaću i Konjicu.

U Federaciji BiH su zbog ozbiljnosti situacije do sada uvedene mere kao što su zabrana kretanja osoba mlađih od 18 i starijih od 65, policijski čas od 18 sati do 5 ujutro za sve građane.

Granice su zatvorene za strane državljane, državljani BiH po dolasku odlaze u obaveznu izolaciju, javni prevoz ne postoji, a aerodromi će od 30. marta služiti samo za dovoz robe i pomoći, saopšteno je danas na konferenciji za novinare Vlade Federacije BiH.