Sijarto: Sada se vidi ko su pravi prijatelji; 226 zaraženih, 10 preminulih

“Mađarska je prva pomogla Kini kada je u njoj izbila epidemija, a sada će samo ove nedelje iz Kine stići devet aviona punih medicinskom opremom. Toliko o potrebi i osnovanosti istočnog otvaranja u našoj spoljnoj politici”, naveo je Sijarto na Fejsbuku uz video zapis svog susreta sa kineskim ambasadorom u Mađarskoj Tuan Či-Lungom.

budimpesta

Najnoviju pošiljku tešku 70 tona, dopremljenu avionom “boing 747” komapnije “Suparna”, na međunarodnom aerodromu “Ferenc (Franc) List” u Budimpešti dočekali su premijer Viktor Orban lično i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Laslo Palkovič.

“Stiglo je više od tri miliona maski, po 100.000 pari rukavica, zaštitnih odela i testova, kao i 86 respiratora”, naveo je Orban takođe na Fejsbuku.

Broj zaraženih koronavirusom u Mađarskoj popeo se na 226, što je za 39 više nego dan ranije. Do sada je preminulo 10 osoba, a poslednja među njima je jedan britanski državnjanin, koji je radio u Milanu, živeo sa svojom suprugom Mađaricom u Debrecinu i često putovao između ta dva grada. On je i doneo KOVID-19 u Debrecin, gde je zarazio svoju ženu i jednog kolegu.

U bolničkom karantinu su 92 lica, više od 4.000 je u kućnoj izolaciji, a 21 pacijent je ozdravio.

Zaraženi britanski diplomata preminuo u Budimpešti

Zamenik šefa misije u britanskoj ambasadi u Budimpešti Stiven Dik, koji je bio zaražen korona virusom, je preminuo, saopštio je danas Forin ofis.

Kako se navodi u saopštenju, 37-ogodišnji diplomata preminuo je u utorak u Mađarskoj.

On je bio zamenik britanskog ambasadora u Mađarskoj od decembra prošle godine, navodi se u njegovoj biografiji na sajtu britanske vlade, a prenosi Rojters.