Poleteo avion za Larnaku i Solun po srpske građane

Avion A319 poleteo je u 19.10 časova.

poletanje, let, avion, transport

“Sa srcem punim ljubavi – za našu Srbiju. Još jedan avion poleteo ka Larnaki i Solunu”, rečeno je Tanjugu u Er Srbiji.

Sleteo avion iz Istanbula sa državljanima Srbije

Avion Er Srbije A 320, sa srpskim državljanima iz Istanbula, sleteo je danas na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, sa putnicima iz raznih delova sveta.

Avion je sleteo oko 13.10, a među putnicima iz Istanbula bio je proslavljeni košarkaški trener Fenerbahčea Željko Obradović, koji nije želeo da daje izjave.

Studentkinja Asija Bošnjak, koja je došla iz Turske, kaže da je bilo veoma važno da se avionom koji je obezbedila Vlade vrati u Srbiju.

“Bila sam u domu, nisam dugo čekala let i nisam bila na aerodromu kao neki. Bilo je veoma bitno da dođemo, jer predavanja neće biti. Tamo smo ostali sami. Mnogo lakše da budemo u Srbiji, ovde nam je porodica. Iako tamo imamo prijatelje, porodica je porodica. Spremna sam za karantin, imam da spremam ispite”, rekla je Bošnjak Tanjugu.

Putnik Drago Popović ističe da je spreman za izolaciju od 28 dana.

“Dolazim iz Tanzanije, na aerodromu u Istanbulu sam čekao pet dana. Odličan je osećaj vratiti se u Srbiju”, rekao je Popović.

aerodrom, drzavljani, srbije

Savo Đak iz Teksasa preko Turske uspeo je da dođe u Beograd.

“Let za Beograd sam čekao šest dana. Nama je bilo dobro, mi smo bili u hotelu “, rekao je Đak, koji nije želeo da komentariše situaciju sa korona virusom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Avion Er Srbije jutros je odleteo za Istanbul i u Tursku je prevezao 150 njihovih građana, koji su hteli da se vrate u svoju zemlju, a dovezao je državljane Srbije koji su se tamo nalazili.

Odluka da se leti dva puta dnevno u cilju vraćanja naših građana

“Kada ovo rešimo praktično da će biti rešeno pitanje trenutne zaglavljenosti na aerodromima. Zatim ćemo videti šta ćemo još sa našim građanima u Abud Dabiju i Dohi”, rekao je Dačić, dodajući da je odluka da se leti dva puta dnevno u cilju vraćanja naših građana.

On je istakao da je država više puta slala avion po naše ljude, i da ima nekoliko kategorija koji su prioritet, a to su deca, učenici, studenti, bolesni koji su se nalazili na lečenju u inostranstvu, ili ako je nekog kriza zadesila na službenom putu.

Takođe je ukazao da je nemoguće ostati ravnodušan ako ima turista koji su ostali zaglavljeni na aerodromima.

Rekao je da naši državljani, za razliku od američkih, nemaju obavezu da se javljaju ambasadi u zemljama u koje putuju, pa se ne zna koliko i gde ih ima.

“Došli smo u situaciju da se javljaju naši turisti i ljudi koji se nalaze od Perua do Tajlanda. Na Tajlandu ima 155, u Japanu 13, na Baliju ima 44, koji su se javili kada im je, verovatno, istekao aranžman”, kazao je on.

Dačić je rekao da dozvole koje Er Srbija ima za komercijalne letove ne važe i da moraju da se dobiju dozvole za humanitarne letove, a između dva leta mora proći 12 sati.

Krenulo i otčepljenje problema na austrijsko-mađarskoj granici

Ukazao je da je noćas krenulo i otčepljenje problema na austrijsko-mađarskoj granici Nikelsdorf.

Rekao je da će lica koja su tamo zaglavljena moći u dva navrata da krene po 200 ljudi.

Isto ako će iz Slovenije moći po dva puta ka Srbiji da krene 200 srpskih državljana.

Što se tiče građana Srbije koji su pohrlili u domovinu kada je izbila kriza u Evropi, rekao je da se uglavnom radilo o ljudima koji nemaju rešen status.

“Oni koji imaju rešen status boravka ne dolaze. To su uglavnom oni koji nemaju rešen status, koji su boravili u EU na osnovu bezviznog režima i tamo radili neke poslove, a potom ostali bez posla”, objasnio je on.

Dačić je kazao da je upozoravao više puta da ne kreću na put, ali i naveo da postoji problem da EU propisuje ogromne kazne za svako prekoračenje dozvoljenog boravka bez obzira na vanredno stanje.

Preneo je da su se i Albanci sa juga Srbije javljali za pomoć pri povratku, te da je zanimljiv i jedan mejl jednog Albanca iz tog dela Srbije, koji je Generalni konzulat u Cirihu zamolio da ga vrate u “milu Srbiju”.

Takođe je ukazao da postoji i problem da među povratnicima može biti inficiranih, kao što se ispostavilo kod dva lica koja su se u BiH, preko Beograda, vratila iz Pariza.