Na Floridi masovno kupuju oružje zbog koronavirusa

Prema rečima prodavaca, vlasnika radnji i nadležnih institucija strah i neizvesnost zbog širenja pandemije koronavirusa motivišu ljude da kupuju oružje i municiju, jer se plaše bezakonja, pljački, borbi oko hrane, lekova, za mesta u skloništima ….

oruzje, bereta

“Naša prodaja je povećana za 80 posto, uz ogroman porast kupaca koji su prvi put odlučili da se naoružaju, plaše se porasta broja prestupnika, nezaposlenosti, nestašica”, rekao je Alek Elenberg, menadžer Ćarliejeve pedavnice oružja.

Njegova logika je, kako kaže, ako ne možete da branite kuću i porodicu, za šta ste onda dobri. Sjedinjene Države zemlja sa najvećim brojem komada oružja po glavi stanovnika na svetu, 40 odsto Amerikanaca navodi da poseduje pištolj ili živi u domaćinstvu u kome postoji oružje.

Uprkos tome, zabrinutost zbog ubrzanog širenja COVID-19 izaziva skok u prodaji i prema prodavcima i podacima Agencija za praćenje oružja, kao što je FBI-ov Nacionalni sistem. Samo je u petak tražnja porasla na 13,192 zahteva sa prošlogodišnji 2. 646, a kako Miami Herald prensi slična je situacija i širom SAD.

Prodavac oružja na drugom delu grada Džordž Korbato smatra da ljudi preteruju baš kao i kada su pokupovali sve i napravili nestašicu toalet parira.

‘Verujete li da je korona virus baš toliko apokaliptičan”, pitao je on.