Kurti: Vladu ruše zbog sporazuma o razmeni teritorija

“Uveren sam više nego ikad da postoji spreman dogovor”, rekao je Kurti obraćajući se u parlamentu, prenela je prištinska Koha.

Tvrdi da mu je kosovski predsednik Hašim Tači zapravo to i potvrdio tokom poslednjeg sureta.

“Razgovarli smo dva sata, a znate šta mi je rekao:

“Premijer ukida takse i odlazi u Belu kuću da se reši Srbije… ‘ Dakle, nije ideja da se vlada obori zbog taksi , već da se vlada obra da otvori put sporazumu. Zbog ovakvih ponuda ne smatram se saradnikom u tom poslu”, rekao je Kurti.

kurti

Kurti je rekao da se vlada ne ruši zbog smene jednog ministra, osim, kako je rekao, ako to nije bio plan.

“Nije me briga za ovu vladu i još manje za sebe. Žao mi je ljudi. Jer ovaj zahtev ima za cilj da građani ostanu bez vlade za koju su glsali i to u najvažnijoj nedelji borbe protiv korona virusa, kada je vlada predstavila način upravljanja pandemijom”, rekao je Kurti.

Rekao je i da je Tači pokušao da uvođenjem vanrednog stanaja sruši vladu, a sve zarad sporazuma o razmeni teritorija, preneo je prištinski Ljajmi.

Ambasador SAD u zgradi parlamenta

Za razliku od ambasadora Francuske i Nemačke u Prištini, koji su juče uputili zajednički poziv DSK-u da odustane od zahteva za izglasavanje nepoverenja, Kosnet je, piše Ekspres, podržao održavanje sednice i pozvao institucionalne lidere da poštuju kosovski ustav.

“Kao što sam danas rekao premijeru Kurtiju, važno je da skupština i sve institucije poštuju ustav”, rekao je juče Kosnet.

Ambasadori Francuske i Nemačke u Prištini juče su tražili od DSK da odustane od zahteva za rušenje Kurtijeve vlade zbog krize stvorene pandemijom korona virusa.

Mustafa: Za situaciju odgovoran Kurti, ne DSK

Predsednik DSK, članice vladajuće koalicije Isa Mustafa poručio je danas ambasadorima Francuske i Nemačke u Prištini da razume njihovu zabrinutost zbog zahteva te stranke za iglasavanje nepoverenja Aljbinu Kurtiju, koji je, kaže, odgovoran za novonastalu situaciju.

Mustafa je na fejsbuk profilu uoči početka vanredne sednice parlamenta ambasadorima Francuske i Nemačke poručio da je DSK učinila sve da ubedi lidera Pokreta Samoopredeljenje u neke stvari, ali bez uspeha, ocenivši da je on “dosledno činio jednostrane akcije na štetu DSK”.

On je rekao i da je DSK svesna aktuelne situacije i pandemije korona virusa, ali da je za krizu vlade odgovoran Kurti.

“Saradnja sa Nemačkom i Francuskom, kao i sa drugim zemljama Evropske unije od suštinskog je značaja za DSK i Kosovo. Kosovo je uvek uživalo snažnu podršku ovih zemalja. Zato razumemo njihovu zabrinutost zbog trenutne situacije na Kosovu”, naveo je Mustafa.

Haradinaj: Kurti namerno isporovocirao pad vlade

Opoziciona Alijansa za budućnost Kosova (ABK) bivšeg premijera Ramuša Haradinaja optužila je aktuelnog premijera Aljbina Kurtija da je namerno isporovocirao pad vlade u trenutku pandemije korona virusa.

To je, između ostalog, razlog zbog kojeg će Alijansa danas glasati za opoziv Kurtija, navode iz te stranke.

Oni ocenjuju i da je od početka bilo jasno da ova vlada neće biti stabilna, jer je “Kurti ozbiljno ugrozio odnose sa SAD i najavio ukidanje taksi”, prenela je prištinska Gazeta Ekspres.

Za smenu Kurtija svi osim Samoopredelenja i Avdilija iz DSK

Sudeći prema najavama i raspravi u parlamentu sve opozicione političke partije će glasati za nepoverenje aktuelnom premijeru Aljbinu Kurtiju, ali ne i svi poslanici podnosioca zahteva Demokratskog saveza Kosova, Ise Mustafe.

Protiv opoziva, naime, izjasnio se poslanik DSK, Hadži Avdili.

Obraćajući se u parlamentu on je ponovio svoj ranije iznet stav da smatra da je zahtev DSK o izglasavanju nepoverenja Kurtiju ishitren.

Predložio je odlaganje izglasavanja nepoverenja Kurtiju, jer, kako je rekao, pre odluke o sudbini bilo kog političar, prioritet prištinske vlasti bi trebalo da bude briga o sudbini dva miliona građana, zbog pandemije korona virusa.

Avdili je rekao da je zato on protiv glasanja o nepoverenju premijeru Kurtiju i spreman je kaže da preuzme ličnu odgovornost zbog takvog stava.

U kosovskom parlamentu od podneva traje rasprava o predlogu DSK za opoziv premijera Kurtija, nakon njegove samoinicijativne i jednostrane odluke da smeni ministra iz te stranke Agima Veljiua.

Predsednica parlamenta Vjosa Osmani je na stranačkim organima DSK takođe bila protiv takvog predloga.

U jednom trenutku podignuta je tenzija u raspravi među poslanicima DSK.

Nakon što je poslanik te stranke Driton Seljmanaj spomenuo da je Osmanijeva takođe protiv predloga za izglasavanje nepoverenja, reagovala predsednica parlamenta rekavši da će svoje stavove izneti lično.

“Nastavite da govorite, ali neka to bude poslednji put da neko govori u moje ime”, rekla je Osmanijeva obrćajući se Seljmaniju, preneo je prištinski portal Ljajmi.

Seljmani je nastavio obraćanjem Kurtiju da zaustavi, kako je rekao, “propagandnu mašineriju” Samoopredeljenja.

On je rekao da je do sada dobio 113 poruka kojima se poslanici pozivaju da ne glasaju za njegov opoziv I da ne podrže zahtev DSK.

Inače, DSK je još pre početka zasedanja dobila podršku za svoj zahtev od svih političkih stranaka.

Na samom početku današnjeg zasedanja poslanik najuticajnije opozicione Demokratske partije Kosova, Memlji Krasnići najavio je da će ta stranka glasati za opoziv Kurtija.

Isto je izjavio i šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova, Daut Haradinaj.

“Dobra vest je da Kurtijeva vlada ode zajedno sa (smenjenim) ministrom Veljiuom”, rekao je Daut Haradinaj.

Za zahtev DSK o nepoverenju Kurtija izjasnio se i Hadži Šalja iz koalicije Inicijativa-Alijansa za novo Kosovo.

Zahtev DSK podržaće i poslanici Grupe 6+, koji su najavili da će glasati za opoziv Kurtija.