Đorđević: Plaćeno odsustvo do kraja vanrednog stanja

“Prepoznali smo to kao jednu vrstu mogućeg problema kasnije, budući da 45 dana traje mogućnost da poslodavci koji su prekinuli proizvodnju pošalju svoje radnike na plaćeno odsustvo, a posle toga mora da se posebno dostavlja dokumentacija za to, aplicira, traži mišljenje sindikata… Imajući u vidu sve to, predložiću vladi da se to produži do kraja vanrednog stanja”, rekao je Đorđević uveren da će vlada taj predlog i uvažiti.

zoran, đorđević,

Istakao je da se resorno ministarstvo od početka ove krize rukovodilo time da se problem resi i pre nego što nastane.

“Ne želim da ljudi imaju bojzan šta ce raditi posle tih 45 dana kada su već bili toliko savesni i prihvatili tu vrstu troška, izaćićemo im u susret”, rekao je ministar Tanjugu.

Kako je naveo, imajući u vidu instrukcije predsednika Aleksandra Vučića da je najveći interes u ovoj situaciji zaštita zdravlja građana, i da se sačuvaju radna mesta – na ovaj korak se odlučio u skladu sa tim opredeljenjem.

Takođe je naveo i da su sve vrste socijalnih davanja produžena do kraja vanrednog stanja i da sve informacije u vezi isplate građani mogu naći na sajtu resornog ministarstva.

Korisnicima kojima pravo na isplatu socijalnih davanja ističe 15. marta i kasnije, a nadležni organ nije odlučio o daljem korišćenju, to pravo produžava na osnovu ranije donetih rešenja, najduže tri meseca, odnosno dok traje vanredno stanje.