BiH sa Hrvatskom uspostavila koridor za razmenu roba i dotok pomoći

Kako je prenela Fena, Čović je u utorak u Zagrebu imao susrete sa premijerom i predsednikom parlamenta, Andrejem Plenkovićem i Gordanom Jandrokovićem, kojima je izrazio solidarnost zbog nedavnog potresa u Zagrebu, ali prvenstveno razgovarao o saradnji u situaciji pandemije korona virusa.

sarajevo

“Ta saradnja je strateška stvar koju je trebalo dogovoriti da nam se ne bi dogodilo da s pooštravanjem mera zaštite u narednih desetak dana u smislu kretanja, imamo bilo kakve probleme. Mislim da smo uspostavili odličnu komunikaciju koja će funkcionisati 24 sata dnevno”, kazao je Čović.

Rekao je i da je srećan što je Plenković prihvatio da BiH bude uključena u svih desetak fondova koji se uspostavljaju na nivou EU, a gde će biti i sve druge zemlje regiona.

“Mi nismo u statusu kandidata i pregovora i mogli smo ostati skroz izvan te pomoći. Međutim, obećana je potpuno naša uključenost u sve fondove koji se odnose i na zdravstvo i na privredu, ššto je značajno, jer će se sve više morati razmišljati o privrednim i socijalnim merama dok se struka bavi zdravstvom””, rekao je Čović.

BiH zabranila ulazak strancima, jutros vraćena četiri građana Srbije

U okviru preventivnih mera za sprečavanje širenja korona virusa, u BiH je jutros stupila na snagu zabrana ulaska strancima.

Na graničnim prelazima u BiH počela je primena odluke Saveta ministara BiH o zabrani ulaska strancima, kako bi se umanjile posledice pandemije korona virusa, izjavio je za Srnu šef kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija.

On je rekao da je odluka dostavljena sinoć, te da je odmah upućena u sve terenske kancelarije Granične policije, kao i da je jutros na graničnim prelazima odbijeno pet ulazaka u BiH.

“Jutros je odbijen ulazak u BiH četiri državljana Srbije i jednog državljana Rumunije”, rekao je Samardžija.

Prema njegovim rečima, od 30. marta zatvaraju se sva četiri aerodroma u BiH za putnički saobraćaj.

Iz ove zabrane su izuzeti zdravstveni radnici, osobe kojima je potrebno lečenje, prekogranični radnici, službe i timovi civilne zaštite, pripadnici snaga NATO-a i drugih zemalja članica Partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osobe sa boravkom u BiH, osobe koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja, osobe koje imaju izdatu dozvolu od Saveta ministara.