Ako duže vreme osećate nedostatak daha javite se lekaru

Na pitanje novinara koji su to najblaži simptomi kada treba građani da zatraže pomoć lekara, ona je rekla da oboleli sa blažom kliničkom slikom imaju simptome: infekcije gornjih respiratornih puteva, sekreciju iz nosa, kašalj, osećaju grebanje u grlu i temperaturu različite visine.

medicinski, lekar, doktor

“Temperatura može da bude i 39, ali i sa takvom visokom temperaturom ne mora da se radi o teškoj kliničkoj slici. Onaj trenutak kada apsolutno treba da se traži pomoć lekara je bilo kakav osećaj otežanog disanja, ubrzanog disanja, kratkog daha i osećaj nedostatka vazduha. U tom slučaju ne treba odlagati javljanje lekaru”.

Napomenula je da treba imati u vidu da to nije trenutan osećaj već stanje koje traje, pošto nekada i stanje panike može tako da izgleda.

Ipak, kako kaže, pacijent može da prepozna to stanje u slučaju korone.

Milošević je rekla da se svi za koje se sumnja da su zaraženi koronom javljaju Infektivnoj klinici, koja radi 24 sata dnevno.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da svi sumnjivi slučajevi na koronu idu na Infektivnu kliniku, dok ostali ne moraju tu da idu, a što zavisi od konsultacija sa epidemilogom.

“Svaki sumnjiv slučaj trijažira Infektivna klinika, a tamo se uzimaju i brisevi”, dodao je Kon.