U svetu zaplenjeno 4,4 miliona jedinica lažnih lekova

BRISEL –

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je građane EU na povećanu prisutnost lažnih lekova i preparata za borbu protiv korna virusa.

Ona poziva građane da u cilju smanjenja širenja korona virusa ”jednostavno ostanu kod kuća” i da prate uputstva nadležnih službi.

Broj lažnih lekova, dezinfekcionih sprejeva ili čudotvornih lekova koji se prodaju na Internetu je zapanjujući. Radimo sa nacionalnim vladama i agencijama EU na rešavanju ovog problema i na bezbednosti ljudi”, kaže fon der Lajen.

lekovi, toplomer, medicina, zdravstvo, 12

Evropska agencija za policijsku saradnju Europol je zbog povećanja korišćenja Interneta i povećanog broja zloupotreba podržala globalnu operaciju protiv trgovine falsifikovanim lekovima.

Tom prilikom više od 4,4 miliona jedinica nezakonitih lekova zaplenjeno. Razbijeno je 37 grupa organizovanog kriminala i zvršeno je 121 hapšenje. Istovremeno 2.500 linkova sa oglasima je skinuto.

Predsednica Evropske komisije poziva građane da obavezno provere Internet stranice na kojima se pojavljuju oglasi za lekove ili bilo koja druga sredstva namenjena borbi protiv korona virusa.

“Ako se razvije vakcina protiv korona virusa vaša vlada i javne institucije će to objaviti. To ćete znati iz pouzdanog izvora. Do tada nastavićemo blisko da sarađujemo s nacionalnim vladama, uz pomoć naših agencija, kako bismo sprečili da opasni falsifikovani lekovi dođu do vas”, poručila je fon der Lajen.