Tači:Odluka Kurtijeve vlade o ograničenju slobode kretanja neustavna

Tači je konferenciju za medije održao sinoć, odmah posle odluke Vlade Kosova da uvede dodatne mere za suzbijanje korona virusa na Kosovu.

“Bio sam primoran večeras da se obratim u kasne sate zbog opasne odluke za građane i bezbednost zemlje. Premijer (Aljbin) Kurti i njegova vlada grubo su prekršili Ustav Kosova”, rekao je Tači.

hasim, taci

Prema njegovim rečima, sloboda kretanja može se ograničiti samo kad se proglasi vanredno stanje.

Tači je je rekao i da će se suprostaviti svakoj instituciji koja bude kršila zakone, prenosi Kosovo onlajn.

On dodaje da je vlada Kosova odbijala da proglasi vanredno stanje, jer je, kako je naveo, situacija u vezi sa pandemijom korona virusa pod kontrolom.

Tači smatra i da građani sada nisu dužni da poštuju nove vladine mere jer nisi u skladu sa ustavom.

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani rekla je na konferenciji koja se upravo završila u Prištini, da će sutra u 11 časova Skupstina zasedati i raspravljati o predlogu Demokratskog saveza Kosova o nepoverenju Vlade.

Poziv Mustafi da odustane od glasanja o poverenju Kurtiju

Ambasadori Francuske i Nemačke u Prištini uputili su zajednički poziv Demokratskom savezu Kosova Ise Mustafe da odustane od izglasavanja nepoverenja kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju.

Nemački ambasador Kristijan Held je u postu na tviteru poručio da Pariz i Berlin izražavaju zajedničku zabrinutost zbog krize prištinske vlade.

“Stanite uz narod Kosova u ovoj krizi. Pozovite DSK da preispita glasanje o nepoverenju i održi verodostojnu i stabilnu vladu koja će se suočiti sa izazovima”, navodi se u zajedničkom pozivu Francuske I Nemačke.

Poziv je upućen potpredsedniku vlade iz DSK Avdulahu Hotiju sa molbom da ga prenese Mustafi.