Svetska zdravstvena organizacija: SAD bi mogle da postanu epicentar pandemije

Od korona virusa u SAD zaraženo je više od 42.000 ljudi , zbog čega sve više guvernera saveznih država traži od Amerikanaca da ostanu kod kuće.

usa, amerika, kaukus, ajova, izbori

U poslednja 24 sata, 85 odsto novootkrivenih slučajeva bilo je u Evropi i u SAD, od čega 40 odsto u SAD, izjavila je ju Ženevi Margaret Haris, portparolka SZO.

“U SAD imamo veliki porast broja inficiranih i sve veći intenzitet širenja epidemije”, rekla je Harisova, preneo je Rojters.

Na pitanje mogu li Sjedinjene Američke Države da postanu novi epicentar, ona je rekla da se sada vidi veoma veliko ubrzanje u slučajevima u toj zemlji tako da postoji ta mogućnost.

“Ne možemo još da kažemo da je to slučaj, ali je moguće”, dodala je Harisova.

Prema njenim rečima, SAD imaju veoma veliku epidemiju, epidemiju koja se intenzivno širi.

Međutim, ona je identifikovala neke pozitivne znake kao što je sveobuhvatno testiranje i dalje napore na izolaciji bolesnih

i praćenje njihovih neposrednih kontakata s ljudima koji su bili izloženi virusu.

Globalna epidemija se ubrzava i očekuje se povećanje broja zaraženih i smrtnih slučajeva, saopštio je SZO, precizirajući da trenutno ima 334.981 zaražen i 14.652 smrtnih slučajeva.

Evropa je do sada bila centar prenosa, a Italija najteže pogođena država na svetu po broj smrtnih slučajeva, mada njihov broj počinje da opada.

Upitana o potencijalnoj prekretnici u Italiji, ona je rekla da postoji nada.

“Videli smo je u poslednja dva dana manje novih smrtnih slučajeva u Italiji, ali još je veoma, veoma rano”, kazala je Harisova.

Njujork postaje najveće žarište korona virusa

Grad Njujork je novi epicentar zaraze korona virusom jer je tu registrovana trećina pozitivnih u SAD, a virus, od kojeg je širom sveta umrlo više od 16.500 ljudi, tu se širi pet puta brže nego u drugim delovima zemlje.

Jedan od hiljadu stanovnika šire teritorije grada Njujorka već je zaražen, izjavila je koordinatorka Radne grupe za borbu protiv koronavirusa Debora Briks.

Gustina stanovništva jedan je od najvećih problema grada, prenosi RTS, pozivajući se na američke medije i navodi da je u Njujorku već sada procenat zaraženih veći nego u Italiji. Razlozi za to su gužve u gradskom prevozu, izuzetno posećeni javni parkovi i prenaseljene zgrade.

Guverner države Njujork Endru Kuomo naredio je bolnicama da odmah za 50odsto povećaju kapacitete za prijem zaraženih.

Samo u ponedeljak prijavljeno je novih 5.000 slučajeva, što je broj zaraženih podiglo na 21.689 u širem području grada, dok ih je u samom gradu 13.119.

Od Kovida-19 u Njujorku je do sinoć preminulo 125 ljudi.

Predsednik SAD Donald Tramp naredio je slanje velikog kontingenta sredstava za zaštitu (maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava) i najavio da će naučne laboratorije u Njujorku ubrzano raditi na traženju rešenja.

Gradonačelnik Bil de Blazio zatvorio je škole u Njujorku 15. marta tek posle dosta pritisaka, a sada je izjavio da ne treba očekivati da one počnu da rade pre 20. aprila. Organizovana je onlajn nastava.

Za sada nema ograničenja kretanja stanovnika na teritoriji grada, ali se svima savetuje da ostanu kod kuće.