Raste broj obolelih od koronavirusa u Srbiji, potvrđena još 54 slučaja, ukupno 303

Kako se navodi, od 54 potvrđena slučajeva 27 je hospitalizovano, dok se 27 nalazi u kućnim uslovima.

koronavirus, covid, 19, epidemija, virus, grip, 3

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak do danas u 15 sati testirano je ukupno 916 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U Paraćinu treći slučaj zaraze korona virusom

U Paraćinu je večeras potvrđen treći slučaj zaraze korona virusom, saopšteno je iz Opštinske uprave.

“Večeras je potvrđeno da je još jedno lice u Paraćinu pozitivno na korona virus”, stoji na sajtu opštine.

Ovo je treći slučaj zaraze korona virusom u ovoj opštini.

Sindikat KCS: Važno što smo sačuvali javni zdravstveni sistem

Zbog očuvanja javnog zdravstvenog sistema Srbija danas ima više respiratora po glavi stanovnika nego Italija, Španija, Velika Britanija i Austrija, izjavio je danas predsednik novog sindikata Kliničkog centra Srbije (KCS) Živorad Mrkić, uz ocenu da se sada pokazalo koliko je važno ulagati u zdravstvo i sačuvati kadrove.

Mrkić je rekao da zdravstveni sistem Srbije jeste opterećen, ali da će zdravstveni radnici izdržati, ako građani budu poštovali mere izolacije.

”Sada se vidi oštra razlika između zemalja koje su uspele da sačuvaju javni zdravstveni sistem i onih koji to nisu”, rekao je Mrkić za N1.

Naglasio je da Srbija trenutno ima dovoljno infektologa, pulmologa, anesteziologa i drugih specijalista koji su potrebni u borbi protiv korona virusa, kao i medicinskih sestara i tehničara koji su, kako kaže, kičma sistema.

Prema njegovim rečima, na primeru Italije se pokazalo koliko je važno sačuvati ljudske resurse u zdravstvu i naglasio da u ovom trenutku u tome mogu da pomognu građani ako ostanu kod kuće i strogo poštuju mere Vlade Srbije u cilju sprečavanja širenja virusa.

”U suprotnom ćemo doživeti ogromne kadrovske probleme, a svedoci smo da su mnogo razvijene zemlje, kao što su Italija i Španija, doživele kadrovski kolaps što smatram da Srbija neće dopustiti”, kazao je Mrkić.

Dodao je da se sada pokazuje da je dobro što je Srbija sačuvala sistem zavoda za javno zdravlje, za koji se pre desetak godina govorilo da treba ukinuti, i što danas imamo epidemiološku službu u svim gradovima i opštinama.

Istakao je da sistem u Srbiji funkcioniše uz ogromno naprezanje zdravstvenih radnika kojih, kaže, nema dovoljno, ali da je u proteklom periodu ipak ojačan kadrovski potencijal u zdravstvu.

Na pitanje kako je organizovan prijem pacijenata koji nemaju simptome respiratornih infekcija, ali iz drugih razloga moraju da odu kod lekara, Mrkić je pojasnio da se u ovim okolnostima pacijenti s povišenim pritiskom, šećerom, astmom ili drugim hroničnim tegobama mogu javiti u domove zdravlja ili u urgentne centre.

Napomenuo je da je jedna od najrazumnijih mera otkazivanje svih operacija koje nisu hitne i naglasio da je to urađeno da se građani ne bi izlagali riziku dolaskom u bolnice i podvukao da se pokazalo da je najveća opasnost , kada je reč o epidemiji korona virusa, ako bolest prodre u zdravstveni sistem.

”Moramo da shvatimo šta su prioriteti, a sada je to borba za ljudske živote. Kada izađemo iz svega ovoga, siguran sam da će biti preduzete mere da se redosled zakazanih pregleda i operacija na neki način ispoštuje”, naveo je Mrkić.