Olimpijske igre u Tokiju odložene za 2021.

“Razgovarao sam sa predsednikom Tomasom Bahom i 100 posto je prihvaćen moj predlog. Igre će se održati sledeće godine i nosiće naziv Tokio 2020”, izjavio je Abe.

olimpijske, igre, oi, tokio, japan, odlaganje, pomeranje

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija prethodno su se pridružile zahtevu da se Olimpijske igre u Tokiju pomere za narednu godinu.

U zvaničnom saopštenju Olimpijskog komiteta SAD ističe se da u sadašnjim okolnostima, čak i da se pandemija korona virusa smiri do leta, ne postoje uslovi za održavanje Igara.

“Čak i da se zdravstveni problemi smanje do leta, da postoji ogromno remećenje okruženja za trening, doping kontrole i procesa kvalifikacija za OI i smatramo da sve ovo ne može da se reši na zadovoljavajući način. Na kraju, jasnije nego ikad je da je put ka odlaganju Igara najbolji, a mi ohrabrujemo MOK da preduzme sve korake kako bi obezbedio sigurnost Igara i fer-plej uslove za sve”.

Prethodno, isti stav izneo je predsednik Olimpijskog komiteta Velike Britanije Hju Robertson.

“Ne vidimo način na koji ovo može da se održi kako je planirano”, rekao je on za Bi-Bi-Si (BBC).

Dan ranije od Igara u Tokiju odustali su Kanada, Australija i Poljska.

Ovo je prvi put u istoriji da su Igre odložene, nakon što su prethodno dva puta otkazane zbog Prvog i Drugog svetskog rata.

Japanska ministarka za OI Seiko Hašimoto izjavila je da je odlaganje donelo veliko olakšanje svima, posebno sportistima zbog priprema i dodala da odlaganje neće biti duže od godinu dana.

Igre u Tokiju planirane su od 24. jula do 9. avgusta.