Mihajlovićeva pozvala firme da se napravi realan plan oporavka, štete 110 miliona evra

“Sve kompanije u našem sektoru pozivam da održe koliko god mogu nivo svojih aktivnosti i pozivam ih da nam jave za sve probleme koje imaju i da nam pošalju predloge rešenja kako bi ministarstvo moglo da im pomogne u ovom teškom vremenu”, kaže se u pozivu Zorane Mihajlović.

zorana, mihajlovic, 007

Istakla je treba zajedno da se napravi realan i optimističan program mera za pomoć posle epidemije virusa COVID-19, kako bi zemlja što pre uspela da oporavi privredu.

Mihajlovićeva je dodala da se mogu javiti direktno na mejl: kabinet@mgsi.gov.rs, saopštilo je ministarstvo.

Prve procene štete u saobraćaju i infrastrukturi-110 miliona evra

Štete u saobraćaju i infrastrukturi zbog korona virusa su, prema prvim procenama, veće od 110 miliona evra, izjavila je Mihajlovićeva.

Istakla je da ne postoji deo transportnog sistema koji ne trpi štetu u vreme ove epidemije, bilo da govorimo o vazdušnom, železničkom, vodnom ili drumskom saobraćaju.

“Prve procene štete u saobraćaju i infrastrukturi iznose više od 110 miliona evra! Ministarstvo saobraćaja je na direktnoj vezi sa svim kompanijama i ovom prilikom upućujem poziv svim građevinskim i putarskim firmama, kao i udruženjima i komorama, da nam dostave svoja mišljenja, predloge i trenutno stanje, kako bismo zajedno napravili realan program mera kako izaći iz ove krize”, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da se na proceni štete i planu ekonomskog oporavka misli i radi od prvog dana kada se desila zaraza, kao i da je oformljen poseban krizni štab, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na kojem se prave procene štete i donose mere.

“Ne samo da je reč o merama koje donosimo i koje ćemo donositi u ovom periodu, već mislimo i na dan posle i pravimo veliki program i plan za trenutak kada će se sve ovo završiti. Mi činimo sve da prođemo sa što manje žrtava i problema”, rekla je Mihajlović.

Potpredsednica vlade navodi da štetu trpi i vodni saobraćaj, pošto ne radi putnički saobraćaj i otkazani su veliki kruzeri.

Takođe, štetu trpi i železnički saobraćaj, koji beleži mali pad kargo prevoza, kao i autobuski prevoz, dodala je Mihajlović.

“Bez sumnje, najviše je pogođen vazdušni saobraćaj i do sada je od počeka krize direktna šteta oko 40 miliona evra, dok se šteta po privredu, ako govorimo o avioindustriji i preduzećima iz tog sektora, procenjuje i na više”, rekla je ona.