Mesi i Gvardiola sa po milion evra pomažu borbu protiv korone

Donacija argentinskog reprezentativca biće podeljena između Kliničke bolnice u Barseloni i jednog medicinskog centra u njegovoj zemlji, navodi se u izveštaju iz Marka, prenosi Rojters.

gvardiola, mesi

“Leo Mesi dao je donaciju za kliniku za borbu protiv koronavirusa”, napisala je Klinička bolnica na Tviteru i poručila: “Hvala mnogo, Leo, na predanosti i podršci”.

I menadžer Mančester sitija i bivši igrač Barselone Pep Gvardiola donirao je milion evra za nabavku medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa u svojoj zemlji Španiji, koja je teško pogođena pandemijom.

Bivši igrač Barselone i aktuelni menadžer engleske ekipe, Gvardiola je dao je donaciju kampanji koju su pokrenuli fondacija Anhel Soler Daniel i Medicinski fakultet u Barseloni.

„Pep Gvardiola dao je donaciju od milion evra Fondaciji Anhel Soler Daniel za nabavku i isporuku zdravstvene opreme za rešavanje pandemije Covid-19“, kaže se u saopštenju fakulteta.

„Donatorska kampanja koju je promovisao Medicinski fakultet u Barseloni i kojom se upravlja preko fondacije Angel Soler Daniel, ima za cilj prikupljanje medicinskog materijala i finansijskog doprinosa od kolegijalnih lekara i opšte populacije, za kupovinu medicinske opreme i opreme koja trenutno nedostaje u domovima zdravlja u Kataloniji”, stoji u saopštenju.

Kaže se i da će pomoći u finansiranju alternativne proizvodnje, putem 3D štampača i drugih metoda, respiratorima i ličnom zaštitnom opremom zdravstvenog osoblja.

Pre nego što je Gvardiola dao svoj doprinos, kampanja je za tri dana prikupila 33.000 evra.

Španija je, posle Italije, zemlja koja je najgore pogođena bolešću u Evropi, sa 2.696 smrtnih slučajeva i gotovo 40.000 pozitivnih slučajeva.

Region Katalonije, odakle potiče Gvardiola, jedan je od najgore pogođenih delova zemlje.