Kacin: Postignut dogovor, konvoj sa Srbima kreće večeras

Portparol vladinog kriznog štaba Jelko Kacin rekao je da se radi o državljanima Srbije koji se vraćaju iz skandinavskih zemalja, zemalja Beneluksa, Nemačke, Češke, Slovačke i Austrije, a koji nemaju boravišnu vizu u Sloveniji, prenosi STA.

Kacin je rekao da su oni ostali “zarobljeni u Sloveniji” jer je Srbija zatvorila granice čak i za svoje državljane koji se vraćaju kući, a kako bi sprečila širenje novog korona virusa.

slovenija, granica

On je dodao i da su neki od njih zarobljeni u Sloveniji pet dana, kao i da će danas za Srbiju krenuti prvi konvoj.

Državljani Srbije smešteni su u sportskoj areni Ježice gde su dobili smeštaj i medicinsku pomoć, dok su hranu dobijali iz nekih restorana.

List Delo objavio je da pojedini državljani Srbije čekaju rešenje problema u svojim kolima na graničnim prelazima i ulicama koje se nalaze nedaleko od ambasade Srbije u Sloveniji.

Slovenija od ponoći uvodi kontrole putnika na granici sa Austrijom

Slovenija će od ponoći na granici s Austrijom početi kontrolu putnika zbog opasnosti unosa koronavirusa, sličnu onoj koju već sprovodi na nekim graničnim prijelazima s Italijom, najavio je u portparol kriznog štaba Jelko Kacin.

Odluku o tome već je potpisao predsednik slovenačke vlade, a nadzor će se provoditi na 13 kontrolnih točaka, nekadašnjih graničnih prelaza s Austrijom, kazao je Kacin i dodao da primena odluke počinje u ponoć, prenosi Hina.

Stranim državljanima koji samo prolaze kroz Sloveniju za ulazak će trebati odgovarajuća potvrda da nisu pozitivni na korona virus i to ne stariju od tri dana, a meriće im se i telesna temperatura koja ne sme prelaziti 37,5 stepeni.

Osim toga, pri pregledu ne smeju imati vidnih znakova oboljenja gornjih respiratornih organa, naveo je Kacin.

Ta odredba se ne odnosi na slovenačke državljane koji se vraćaju u domovinu, a koji imaju drugi režim, kao i dvojni slovenački ili austrijski državljani koji imaju zemlju na drugoj strani granice.

Biće dopušteni hitni i humanitarni prelazi, kao i transport roba u tranzitu u konvojima, pojasnio je Kacin.