Jevtić: Obijeno deset povratničkih kuća kod Prizrena

Meštani Novaka su juče primetili da su kuće obijene, a jutros oko dva sata grupa od nekoliko provalnika je ponovila krivično selo što je, kaže Jevtić, uznemirilo meštane, a za sada se ne zna koliko je materijalna šteta pričinjena.

dalibor, jevtic

Jevtić prenosi reči predstavnika sela Novake, Spase Andrijevića, koji kaže da se pored materijalne štete, takvim činom ugrožava njihovov dalji opstanak u selu, a svima onima koji nameravaju da se vrate svojim kućama se šalje jasna poruka da ovde nisu dobrodošli.

On kaže da se krađe gotovo svakodnevno dešavaju od 2012.godine i dodaje da nadležni organi nisu rasvetlili nijedan slučaj.

“U teškim vremenima kroz koje prolazimo usled pandemije korona virusa, jedan drugi virus zvani kriminal nad povratnicima i dalje nesmetano egzistira i širi se Kosovom. Krajnje je vreme da ga u potpunosti iskorenimo i tako jasno pokažemo da svi imamo jednake šanse i uslove za život i rad na Kosovu”, rekao je Jevtić.

U selu Novake kod Prizrena trenutno živi 15 Srba.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju apeluje na Kosovsku  da rasvetli masovnu pljačku

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju zahtevala je danas od policije u južnoj srpskoj pokrajini da rasvetli masovnu pljačku srpskih kuća u selu Novake kod Prizrena, a sve građane bez obzira na nacionalnost pozvala da u ovim teškim danima budu jedni dugima na pomoći.

“Očekujemo da policija pronađe provalnike i da konačno uspostavi stalno i etnički proporcionalno prisustvo u selu Novake i drugim srpskim sredinama u Metohiji gde se napadi na srpsku imovinu učestali”, navodi se u saopštenju Kancelarije.

U selu Novake kod Prizrena u dva poslednja dana obijeno je 10 povratničkih kuća od 67 koliko ih ukupno ima u ovom selu, a nijedan napad na srpsku imovinu u poslednjih osam godina nije rasvetljen.

Kancelarija navodi da dodatno zabrinjava činenjica da se pljačke takvih razmera dešavaju u atmosferi opšte ugroženosti zbog epidemije korona virusa i zato apeluje na sve građane na Kosovu i Metohiju, bez obzira na nacionalnost, da u ovim teškim danima budu jedni drugima na pomoći i usluzi, i da ne dozvole da se sramotni događaji poput tog u selu Novake ponove.

Ambasada SAD u Prištini: Nasilje se ne sme tolerisati

Ambasada SAD u Prištini poručila je danas, povodom obijanja srpskih povratničkih kuća u selu Novake kod Prizrena, da nasilje ne sme biti tolerisano.

“Kosovo je dom za sve. Institucije preduzimaju korake da ih zaštite i da obezbede da rade za sve”, navedeno je u poruci na Tviter nalogu američke ambasade.