Isplate penzija uz posebna ovlašćenja i dostavom

Počevši od utorka, 24. marta građani koji prethodno nisu ovlastili nikoga za podizanje penzija, mogu da to urade posebnim ovlašćenjem za lice koje će u njihovo ime i za njihov račun, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije. Izdavanje ovlašćenja mora se obaviti beskontaktno – u svakom trenutku održavajte bezbednu distancu od dva metara i nakon dostave penzije izvršite dezinfikovanje ruku. Primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formu uz obavezno navođenje ličnih podataka penzionera i lica koje se ovlašćuje, broj tekićeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje (brojem i slovima). Ovlašćenje mora biti potpisano kako bi bilo prihvaćeno.

plate, placanje, isplata, penzije, uplata, uplacivanje, kredit, krediti, stipendije, stipendija, dinari, subvencije, novac, jpg, 660x330

Svi penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije. Banke će takođe i samostalno kontaktirati ove korisnike putem kontakt centra ili sms porukom od danas, 24. marta kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će se isplata realizovati. Detaljnu instrukciju za postupanje banaka prilikom isplate penzija u trenutnoj situaciji izdala je Narodna banka Srbije.

Kompletne troškove dostave snosiće Republika Srbija, tako da penzioneri neće imati dodatne izdatke ybog novonastale situacije izazvane virusom COVID-19.

Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova biće na raspolaganju Pošti Srbije tokom raspodele penzija.

Takođe, svi penzioneri koji poseduju platne kartice, mogu je predati osobi od poverenja kako bi izvršila kupovinu za njihove potrebe.

Ova odluka ima za cilj zadovoljavanje potreba najstarijih sugrađana i na ovaj način Vlada još jednom pokazuje da će učiniti sve što je potrebno kako ti građani ne bi imali nikakvu potrebu da napuštaju svoje domove.

Zaštita života i zdravlja svih građana apsolutni je prioritet Vlade Srbije, koja će nastaviti da prati razvoj situacije izazvane virusom Kovid-19 i da čini sve kako bi u svakom trenutku bila u potpunoj službi građana Srbije, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Za 65+ penzionere: Ili poštar na kuću, ili preko punomoćnika

 Narodna banka Srbije donela je Instrukciju kojom je uređen način isplate drugog dela februarske penzije licima 65 + godina koji penzije primaju preko banaka a nemaju drugo ovlašćeno lice na svom tekućem računu.

Prema dokumentu o načinu privremene isplate penzija za lica sa navršenih 65 i više godina života obaveza banaka je da ovim licima omoguće ili da penziju prime u prostorijama banke preko lica koje ima jednokratnu punomoć ili da im se preko Pošte Srbije penzije dostave na kućnu adresu.

Penzioneri će biti anketirani od svojih banaka o načinu privremenog primanja penzije a mogu se izjasniti da ne žele ni na jedan od dva predložena načina.

Po istrukciji NBS, obaveza banke u kojoj penzioner ima tekući račun je da omogući isplatu u prostorijama ovlašćenom licu na osnovu jednokratnog punomoćja koje je dobio od korisnika prava, ili isplatom na kućnu adresu u saradnji sa Poštom Srbije.

Ako se penzija isplaćuje preko punomoćja, primerak punomoćja zadržava banka, i legitimiše opunomoćenika.

Samo punomoćje može biti sastavljeno na obrascu koji je predložila NBS ili u drugoj sličnoj formi, ne mora biti overeno, a banka ga može proveriti kontaktom na daljinu sa penzionerom.

Za isplate u saradnji sa Poštom Srbije banka je u obavezi da organizuje pakovanje novca penzija, kao i naloga za isplatu sa ličnim podacima penzionera.

Za uslugu dostave penzija na kućnu adresu ni banka ni pošta ne mogu naplatiti naknadu niti druge troškove.

Obaveza je pošte da organizuje posebnu telefonsku liniju gde se mogu obratiti penzioneri kojima penzija nije uspešno uručena.

Poštar ako nije zatekao penzionera ostavlja izveštaj, a pošto bude kontaktiran isporučuje penziju, u slučaju da isteknu poštanski rokova za isporuku novca – penzija se vraća banci.