Hitna rasprava o koronavirusu u mađarskom parlamentu; 9 smrtnih slučajeva

Rasprava, tako, mora da prođe uobičajenu proceduru, od opšte do pojedinačnih amandmana, a glasanje može da se održi najranije za pet dana. Izvesno je da će predlog pravnog akta o produženju vanrednog stanja proći, jer će tada biti dovoljna dvotrećinska većina, koju imaju vladajuće stranke – Fides i demohrišćani.

Za odstupanje od pravila trebalo je da se saglasi četiri petine prisutnih poslanika, ali su članovi Demokratske koalicije, Mađarske socijalističke partije, LKM-a, Jobika i nezavisni poslanici ocenili da vlada Viktora Orbana želi da preuzme neograničenu vlast na neograničeno vreme. Za dokument Ministarstva pravde je glasalo 137 poslanika, protiv je bilo 52, tako da je nedostajalo osam glasova.

budimpesta

Predlog novog zakona predviđa pravo vlade da produži vanredno stanje bez odobrenja parlamenta, da izmenom Krivičnog zakona strože sankcioniše širenje lažnih vesti i da se uvede poseban član kojim se napuštanje izolacije tretira kao krivično delo. Opoziciji je najviše smetalo što nije utvrđen rok do kada bi ove mere važile, a zabrinuta je i za slobodu štampe.

Ministarka pravde Judit Varga je potez opozicije ocenila kao “lažan i neodgvoran”.

“Potpuno je neshvatljivo kako opozicione stranke nisu bile konstruktivne, jer je reč o merama koje su u interesu svih nas”, rekla je ministarka na državnoj televiziji M1.

Prema Ustavu vlada može da proglasi vanredno stanje do 15 dana, a taj rok ističe sutra.

Prema najnovijim zvaničnim podacima broj poznatih slučajeva virusa KOVID-19 popeo se na 187, što je za 20 više nego juče, izlečenih ima 21, a zarazi je podleglo osam osoba.

U Mađarskoj devet smrtnih slučajeva od COVID-19

Broj umrlih zbog infekcije korona virusom u Mađarskoj povećao se danas na devet, objavljeno je na sajtu koronavirus.gov.hu.

U Mađarskoj je potvrđeno 187 slučajeva infekcije korona virusom, prenosi agencija MTI.