Dodik: Rusija će pomoći Republici Srpskoj i BiH

“Ministar Lavrov je obećao pomoć Rusije u medicinskom materijalu za Republiku Srpsku i BiH koji je neophodan u borbi protiv virusa korona. Zamolio sam šefa ruske diplomatije da pomogne i da se omogući da medicinska sredstva i lekovi iz Rusije budu dostupni u Republici Srpskoj i BiH, posebno u ovoj situaciji kada se borimo protiv širenja epidemije virusa korona i kada su nam ta sredstva uskraćena iz EU”, istakao je Dodik.

dodik

U izjavi za Srnu, on je dodao da je preneo Lavrovu da Republika Srpska i BiH ulažu maksimalne napore i čine sve u skladu sa svojim mogućnostima da spreče širenje epidemije.

Ukida se gradski prevoz u Banjaluci

U Banjaluci će od četvrtka biti ukinut javni prevoz, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je rekao da će biti uveden redukovan oblik prevoza za lica koja obavljaju određene poslove, pre svega za zdravstvene radnike, ali i za adiministraciju, policiju i neke druge delatnosti.

Radojičić je kazao da će taj saobraćaj, koji će početi od četvrtka, biti organizovan u vrlo malom broju linija i da će biti besplatan, prenosi RTRS.

“Zahvalio sam ministru Lavrovu na interesovanju za situaciju u Srpskoj i BiH, kao i na pomoći koju nam je Rusija uvek pružala i zamolio da prenese pozdrave predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu koji i u ovim trenucima ne zaboravlja na Republiku Srpsku i razmišlja o nama”, naglasio je Dodik.

Dodik je izjavio i da neće biti problema u snabdevanju osnovnim životnim namirnicama – uljem, šećerom, brašnom, solju, sojom…

On je izjavio nakon posete kompaniji Bimal da je obezbeđen repromaterijal za nesmetanu šestomesečnu proizvodnju ulja i šećera za tržište Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

“Neće biti problema u celoj BiH sa snabdevanjem šećerom i uljem”, izjavio je Dodik i dodao da je juče u Beogradu sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, osim o obezbeđivanju sirovina za proizvodnju ulja i šećera, razgovarao i o obezbeđivanju svih drugih namirnica neophodnih za tržište BiH.

Dogovorili su izvoz pšenice, soje i kukuruza i to po 15 hiljada tona za RS i FBiH.

Rekao je da je zahvalan predsedniku Vučiću na razumevanju. Dodao je da su skladištaa u BiH puna i da nema razloga za paniku.

“Fabrike proizvode duplo više nego što su potrebe tržišta BiH”, rekao je Dodik.