Darija Kisić Tepavčević: Očekuje nas masovno testiranje, suština otkriti obolelu osobu kako bi bila izlolovana

Ona je za RTV u emisiji “Prvi ugao naglasila”, da država sprovodi mere predostrožnosti, te da je lična odgovornost u socijalnoj distanci najbolji način da se pregrmi ova situacija i spreči svako eventualno širenje virusa među zdravu populaciju.

darija, kisic, tepavcevic

Rekla je da su generalno najosteljiviji pripadnici starijih generacija mada se još ne može naučno isključiti ni činjenica da oboljevaju sve društvene grupe, deca doduše, najmanje.

“Prvobitno smo hteli da sprečimo ekspanziju zaraze i da onemogućimo virusu da u kratkom periodu zarazi široku bazu, kao što se desilo u Italiji, ali mnogi nisu ozbiljno shvatili situaciju u kojoj smo se našli, što sad nije slučaj, jer se situacija i okolnosti menjaju”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je pojasnila da u državi ima oko 250 potvrđenih slučajeva infekcije a da je realan boj od pet do deset puta veći i to su zapravo potencijalni rezervoari zaraze.

Zato, nastavila je, krećemo sa masovnim testiranjem da bi sprečili masovno širenje virusa, ali i otkrili ko je sa kim bio u kontaktu.

“Samo tako možemo utvrditi ko je za hospitalizaciju i čija klinička slika to zahteva. Suština je da otkrijemo koja osoba je pozitivna da bi ona otišla u izolaciju”, rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje o tome ko će kada i kao biti testiran Tepavčevićeva je naglasila da se procedure još definišu i da će se vrlo brzo ,tačno i precizno znati odgovori.

“Međutim, sada se već zna da će članovi porodica biti među prioritetima za testiranje, naglasila je Tepavčević uz napomenu da su tu svakako i zdravstveni radnici, koji nesebično brinu i o zaraženima ali i o zdravim ljudima. Oni su veoma važan segment društva”, zaključila je ona.

Komentarišući vesti koje stižu iz Kine, ona je rekla da se optimizam nazire te da su sve oči uprte u njih, mada je broj novoinficiranih i umrlih manji i u Italiji koja je do sada bila “evropski rekorder”.

“Veoma je važno kakav je naš kolektivni imunitet i ako je nas 60 do 65 odsto imuno, korona virus nema nikakve šanse da preživi”, rekla je između ostalog epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ceo intervju možete pogledati ovde.