Broj zaraženih premašio 400.000, preminulih više od 18.000

Zaraženih ima u 196 zemalja i teritorija u sveta, navodi sajtu.

italija, covid, 19, kovid, 19, korona, virus, 4

Najviše, 81.171 obolelih, i dalje ima Kina, gde je 3.277 osoba preminulo, a 73.159 se izlečilo.

Italija je i dalje žarište epidemije u Evropi, a samo danas u toj zemlji prijavljena su 743 smrtna slučaja i 5.249 zaraženih. U Italiji je ukupno 69.176 osoba zaraženo, 6.820 je preminulo, a 8.326 se oporavilo.

Druga evropska zemlja po broju zaraženih je Španija, gde je registrovano 39.676 slučaja, 2.800 preminulih i 3.794 izlečenih. U Španiji je danas prijavljeno 5.860 slučaja i 489 preminulih.

Među prvih pet zemalja po broju obolelih su, prema sajtu, SAD sa potvrđenih 49.594 slučaja i 622 preminulih i Nemačka, gde je 31.991 zaraženih i 149 preminulih.

Za njima slede Iran sa 24.811 slučajeva i 1.934 preminulih, Francuska sa 19.856 slučaja i 860 preminulih, Švajcarska sa 9.117 slučaja i 122 preminulih, Južna Koreja sa 9.037 slučaja i 120 preminulih i Britanija sa 8.077 slučaja i 422 preminulih.

Što se tiče zemalja u regionu, najviše, osam osoba preminulo je u Rumuniji, pet osoba umrlo je u Albaniji, četiri u Sloveniji, a u dok Srbija i Bugarska imaju po tri žrtve.

U Severnoj Makedoniji i BiH preminule su dve osobe, a u Crnoj Gori jedna.

U Rumuniji je registrovano i najviše zaraženih, njih 762, sledi Slovenija sa 480 obolelih, Srbija sa 303 slučaja, Bugarska sa 218, BiH sa 164, Severna Makedonija sa 148, Albanija sa 123 i Crna Gora sa 29 slučaja.

SZO: SAD bi mogle da postanu epicentar pandemije

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je upozorila na “eskalaciju” epidemije u Sjedinjenim Američkim Državama, koje bi, kako se ocenjuje, uskoro mogle da postanu epicentar pandemije.

U poslednja 24 sata 85 odsto novootkrivenih slučajeva bilo je u Evropi i u SAD, od čega 40 odsto u SAD, izjavila je Margaret Haris, predstavnica SZO.

“U SAD imamo veliki porast broja inficiranih i sve veći intenzitet širenja epidemije”, rekla je Harisova, prenosi Rojters.

Broj obolelih od korona virusa u Južžnoj Africi skočio na 554

Broj slučajeva korona virusa u Južnoj Africi povećan je danas na 554, čime je to postala zemlja sa najviše zaraženih u Africi, dok se 57 miliona južnoafrikanaca priprema za zabranu kretanja koja stupa na snagu u četvrtak.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa najavio je sinoć 21-dnevnu zabranu kretanja, dok su Ruanda i Tunis ranije najavili slične mere. Radnici u Južnoj Africi moraće da ostanu kod kuće, osim zaposlenih u zdravstvu i bezbednosti, kao i proizvodnji i distribuciji hrane, komunalnih i medicinskih proizvoda, prenosi AP.

Pojedinci mogu napustiti dom samo pod “strogo kontroliranim okolnostima” kako bi koristili njihove usluge.

Ekonomsko središte zemlje Gauteng, u kojem se nalaze Johanesburg i glavni grad Pretorija, ima najveći broj zaraženih u Južnoj Africi, 302, a sledi Zapadni Kejp, koji obuhvata grad Kejptaun, sa 213 slučajeva. Zemlja nije prijavila smrtne ishode obolelih od korona virusa.

Ministar zdravlja Zveli Mkhize rekao je da zvaničnici očekuju da će se broj slučajeva i dalje povećavati uprkos merama, ali da bi se promene mogle primetiti krajem druge ili treće nedelje od uvođenja mera.

“Ne smemo biti šokirani kada vidimo porast”, rekao je Mkhize.

Polovina zaposlenih u iranskoj vladi u kućnoj izolaciji

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je danas da je približno polovina zaposlenih u vladi ostala u svojim domovima, kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

korona, virus, kovid, 19, laboratorija, svajcarska, lozana, 6

Prema jučerašnjim podacima, u Iranu je potvrđeno više od 23.000 slučajeva i više do 1.800 preminulih.

Vlasti u Teheranu su donele odluku da se zatvorenici privremeno puste na slobodu iz iranskih zatvora do sredine aprila.

Novi Zeland se sprema za opštu izolaciju

Na Novom Zelandu će od ponoći stupiti na snagu odluka prema kojoj građani neće moći da napuštaju svoje domove osim u određenim slučajevima, prenosi Rojters. Sve ustanove i objekti za koje nije neophodno da rade biće zatvoreni.

Ove mere biće na snazi narednih mesec dana. Izuzetni slučajevi u kojima će građani moći da napuste svoje domove jesu odlazak u prehrambene prodavnice, šetnja i izvođenje dece napolje.

Škole, kancelarije i sve ustanove i objekti u kojima se ne obavljaju nužno neophodne delatnosti biće zatvoreni.
Propisana razdaljina među ljudima je minimum dva metra.

Uprkos činjenici da ima manji broj zaraženih nego mnoge druge zemlje, Novi Zeland je među prvima uveo obaveznu samoizolaciju za sve osobe koje su doputovale iz inostranstva, a takođe je i jedna od prvih zemalja koja je zabranila javne skupove.

Na Novom Zelandu je trenutno 155 ljudi zaraženo korona virusom. Smrtnih slučajeva nema.