Broj zaraženih 417.663, preminulih 18.605 – SAD novi epicentar pandemije?

Od trenutno aktivnih 290.746 slučajeva, 277.765 obolelih ima blage simptome, a u ozbiljnom ili kritično stanju je 12.981 pacijent.

italija, covid, 19, kovid, 19, korona, virus, 4

Najviše slučajeva, 81.171, registrovano je u Kini, a sve bliže tom broju je Italija, koja je prijavila 69.176 pozitivnih.

Sve ugroženije su i Sjedinjene Američke Države, gde se epidemija ubrzano širi i večeras je registrovano 52.983 pozitivnih.

Slede Španija sa 39.885, Nemačka sa 32.986, Iran sa 24.811, Francuska sa 22.304, Švajcarska sa 9.877, Južna Koreja sa 9.037 i Velika Britanija sa 8.077 zaraženih.

Najviše ljudi, 6.820, umrlo je u Italiji, a u toj državi je procenat smrtnosti gotovo deset odsto, što je nekoliko puta više od svetskog proseka.

U Kini je umrlo 3.227 pacijenata, u Španiji 2.808, u Iranu 1.934, u Francuskoj 1.100, u SAD 685, u Velikoj Britaniji 422, a u Holandiji 276.

Prema današnjim podacima, epidemija se trenutno najbrže širi u Sjedinjenim Državama, gde je u protekla 24 sata registrovano 9.249 novih slučajeva.

Slede Italija sa 5.249 novih slučajeva, Španija sa 4.749, Nemačka sa 3.930, Francuska sa 2.448, Iran sa 1.762, Velika Britanija sa 1.427 i Švajcarska sa 1.082.

SZO: SAD bi mogle da postanu epicentar pandemije

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je upozorila na “eskalaciju” epidemije u Sjedinjenim Američkim Državama, koje bi, kako se ocenjuje, uskoro mogle da postanu epicentar pandemije.

U poslednja 24 sata 85 odsto novootkrivenih slučajeva bilo je u Evropi i u SAD, od čega 40 odsto u SAD, izjavila je Margaret Haris, predstavnica SZO.

“U SAD imamo veliki porast broja inficiranih i sve veći intenzitet širenja epidemije”, rekla je Harisova, prenosi Rojters.

Broj obolelih od korona virusa u Južžnoj Africi skočio na 554

Broj slučajeva korona virusa u Južnoj Africi povećan je danas na 554, čime je to postala zemlja sa najviše zaraženih u Africi, dok se 57 miliona južnoafrikanaca priprema za zabranu kretanja koja stupa na snagu u četvrtak.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa najavio je sinoć 21-dnevnu zabranu kretanja, dok su Ruanda i Tunis ranije najavili slične mere. Radnici u Južnoj Africi moraće da ostanu kod kuće, osim zaposlenih u zdravstvu i bezbednosti, kao i proizvodnji i distribuciji hrane, komunalnih i medicinskih proizvoda, prenosi AP.

Pojedinci mogu napustiti dom samo pod “strogo kontroliranim okolnostima” kako bi koristili njihove usluge.

Ekonomsko središte zemlje Gauteng, u kojem se nalaze Johanesburg i glavni grad Pretorija, ima najveći broj zaraženih u Južnoj Africi, 302, a sledi Zapadni Kejp, koji obuhvata grad Kejptaun, sa 213 slučajeva. Zemlja nije prijavila smrtne ishode obolelih od korona virusa.

Ministar zdravlja Zveli Mkhize rekao je da zvaničnici očekuju da će se broj slučajeva i dalje povećavati uprkos merama, ali da bi se promene mogle primetiti krajem druge ili treće nedelje od uvođenja mera.

“Ne smemo biti šokirani kada vidimo porast”, rekao je Mkhize.

Polovina zaposlenih u iranskoj vladi u kućnoj izolaciji

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je danas da je približno polovina zaposlenih u vladi ostala u svojim domovima, kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

korona, virus, kovid, 19, laboratorija, svajcarska, lozana, 6

Prema jučerašnjim podacima, u Iranu je potvrđeno više od 23.000 slučajeva i više do 1.800 preminulih.

Vlasti u Teheranu su donele odluku da se zatvorenici privremeno puste na slobodu iz iranskih zatvora do sredine aprila.

Novi Zeland se sprema za opštu izolaciju

Na Novom Zelandu će od ponoći stupiti na snagu odluka prema kojoj građani neće moći da napuštaju svoje domove osim u određenim slučajevima, prenosi Rojters. Sve ustanove i objekti za koje nije neophodno da rade biće zatvoreni.

Ove mere biće na snazi narednih mesec dana. Izuzetni slučajevi u kojima će građani moći da napuste svoje domove jesu odlazak u prehrambene prodavnice, šetnja i izvođenje dece napolje.

Škole, kancelarije i sve ustanove i objekti u kojima se ne obavljaju nužno neophodne delatnosti biće zatvoreni.
Propisana razdaljina među ljudima je minimum dva metra.

Uprkos činjenici da ima manji broj zaraženih nego mnoge druge zemlje, Novi Zeland je među prvima uveo obaveznu samoizolaciju za sve osobe koje su doputovale iz inostranstva, a takođe je i jedna od prvih zemalja koja je zabranila javne skupove.

Na Novom Zelandu je trenutno 155 ljudi zaraženo korona virusom. Smrtnih slučajeva nema.

Više od 9.000 Amerikanaca vraćeno kući

Američki Stejt department saopštio je da je vratio kući više od 9.000 Amerikanaca, koji su bili “zaglavljeni” u 28 država, pošto su granice širom sveta zatvorene, a broj međunarodnih letova značajno smanjen zbog pandemije korona virusa.

Od ponedeljka je poletelo nekoliko aviona za evakuaciju, koji služe za povratak više hiljada Amerikanaca, mahom iz Latinske Amerike.

Kako navodi AP, oko 13.500 Amerikanaca je zatražilo pomoć Stejt departmenta kako bi se vratili kući.

Portparolka Morgan Ortagus rekla je da Stejt department “nikada pre nije preduzeo operaciju evakuacije takvih geografskih širina, obima i složenosti”.

Ona je navela da ambasade i konzulati SAD širom sveta nastavljaju s pokušajima da organizuju letove za Amerikance, kako bi ih vratili kući.