U Nemačkoj 24.784 inficiranih, kriza će koštati državu; U Švajcarskoj još 1.046 zaraženih, ukupno 8.060

nemacka, zastava, 10

Najveći broj inficiranih ima pokrajina Severna Rajna Vestfalija sa 7.361, a zatim sledi Bavarska sa 4.457.

Potom sledi Baden Virtenberg sa 4.300, pa Donja Saksonija sa 1.586, Hesen 1.267, Ranjland Pfalc 1.149 i Berlin 1.071.

Sve ostale pokrajine su sa brojem inficiranih ispod 1.000.

IFO institut: Korona će koštati Nemačku do 730 milijardi evra

Koronavirus će koštati nemačku privredu stotine milijardi evra gubitaka u proizvodnji, uzrokovaće skraćenje radnog vremena i nagli skok nezaposlenosti, i izvršiti veliki pritisak na državni budžet, prema trenutnim kalkulacijama nemačkog Instituta IFO.

“Štete će verovatno premašiti sve koje smo videli tokom poslednjih decenija u Nemačkoj bilo od ekonomskih kriza ili prirodnih katastrofa”, kaže Klemens Fuest, predsednik ovog instituta sa sedištem u Minhenu.

“Zavisno od scenarija, privreda će pasto za 7,2 do 20,6 procentnih poena. To odgovara troškovima u rasponu od 255 do 729 milijardi evra”, ocenio je Fuest, navodi se u saopštenju IFO instituta dostavljenom Tanjugu.

Prema njegovim rečima, ukoliko privreda bude u stanju delimičnog zastoja tokom dva meseca, troškovi će se kretati između 255 i 495 milijardi evra, u zavisnosti od scenarija.

To znači, kako dodaje, da će proizvodnja na godišnjem nivou opasti za 7,2 do 11,2 procentnih poena.

“Najbolji scenario podrazumeva da će se ekonomska proizvodnja tokom dva meseca spustiti na 59,6 procenata u odnosu na ukupan privredni kapacitet, u trećem mesecu bi se oporavila na preko 79,8 procenata, a u četvrtom bi se vratila na 100 procenata”, objašnjava Fuest.

Međutim, ukoliko se delimična obustava proizvodne aktivnosti produži i na treći mesec, troškovi će onda skočiti na 354 do 729 milijardi evra, što znači gubitak rasta od 10 do 20,6 procentnih poena, navodi on.

Korona kriza, kaže Fuest, takođe izaziva velike distorzije na tržištu rada, koje su gore čak nego na vrhuncu finansijske krize 2008/2009.

Prema scenarijima IFO Instituta, moglo bi da dođe do smanjenja 1,4 miliona radnih mesta sa punim radnim vremenom,što znači da će više od šest miliona zaposlenih raditi sa skraćenim radnim vremenom.

Ne računajući opsežne planirane državne garancije i zajmove kao i moguće evropske pakete pomoći, nemački budžet će biti opterećeni dodatnim rashodima u iznosu do 200 milijardi evra.

“Ipak, radi makroekonomske stabilizacije, potrebno je i poželjno smanjenje poreza na prihode i povećanje rashoda, posebno za transfere socijalnim fondovima”, poručio je Fuest.

Merkel imala samo kratak kontakt sa zaraženim lekarom

Nemačka kancelarka Angela Merkel, nakon što je saznala da je lekar sa kojim je bila u kontaktu inficiran korona virusom, vlada iz svoje kuće, a nadležni analiziraju i s kim je, posle kontakta sa medicinarom, bila još u kontaktu.

Merkelova je, u petak posle podne, primila preventivnu vakcinu protiv pneumokoka, a lekar koji joj ju je dao kasnije je pozitivno testiran na korona virus.

Nakon jučerašnje konferencije za štampu, na kojoj je najavila pooštravanje mera u borbi protiv širenja korona virusa, ona se uputila u kućnu izolaciju odakle vodi državne poslove.

Proverava se skim je kancelarka od petka bila u direktnom kontaktu, i da li je pri tom mogla inficirati, ako je i sama zaražena, političare ili saradnike.

Šef kabineta Helge Braun rekao je da je Merkelova bila samo u kratkom kontaktu sa lekarom.

“Nadamo se da kancelarka nije inficirana”, naglasio je on dodajući da on lično nije bio u kontaktu sa kancelarkom tokom vikenda.

Inače Merkelova je još u petak uveče išla u kupovinu u jednom supermarketu u Berlinu, a u nedelju je imala video konferenciju sa predsednicima pokrajina, koji bi svi, da je sastanak bio održan uz njihovo lično prisustvo, morali biti izolovani.

Švajcarska: Još 1.046 zaraženih, ukupno 8.060

Švajcarske zdravstvene vlasti saopštile su danas da je prijavljeno 1.046 novih slučajeva infekcije korona virusom.

Tako je ukupan broj slučajeva korona virusa u toj zemlji dostigao 8.060,a zabeleženo je 66 smrtnih slučajeva, prenosi Rojters.

U Velikoj Britaniji još 54 žrtve korona virusa, ukupno 335

U Velikoj Britaniji su danas zabeležena još 54 smrtna slučaja od korona virusa, čime je ukupan broj žrtava porastao na 335, saopštila je vlada. Broj potvrđenih slučajeva porastao je na 6.650, sa 5.683, prenosi Rojters.