Tramp raspoređuje Nacionalnu gardu u tri države najteže pogođene virusom

Vojska će biti raspoređena u Njujorku, Kaliforniji i Vašingtonu, pružaće medicinsku pomoći i uspostavljaće medicinske stanice nakon što je broj smrtnih slučajeva u zemlji porastao na 471, a broj zaraženih na 35.244.
U Njujorku postoji bojazan od nedostatka ključnih medicinskih sredstava, preneo je BBC.

donald, tramp,

Istovremeno, predlog zakona za finansiranje pružanja nacionalne pomoći blokiran je u Senatu.
Opozicione demokrate žele da zakon o hitnim stimulacijama, koje vrede gotovo 1,4 biliona dolara, odredi više novca za državne i lokalne samouprave i bolnice, dok republikanci Donalda Trampa žele da se brzo reaguje kako bi osigurali finansijska tržišta.

Tramp je, inače, opisao krizu sa kojom su SAD suočene kao rat.
“Želim da uverim američki narod da činimo sve što možemo svakoga dana kako bismo se suočili i na kraju pobedili ovog groznog nevidljivog neprijatelja”, rekao je Tramp.

Medicinske stanice koje će uspostaviti Nacionalna garda imaju kapacitet od 4.000 kreveta, 2.000 je predviđeno za Kaliforniju, 1.000 za Njujork i 1.000 za Vašington.
Pored toga, Tramp je rekao da je odobrio zahtev da se proglase deklaracije o velikoj katastrofi za države Njujork  Vašington i da će isto učiniti veoma brzo za Kaliforniju. Te deklaracije, naime, omogućavanju korišćenje federalnih fondova za pružanje pomoći. Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio rekao je juče da ih otprilike 10 dana deli od velike nestašice.
“Ako ne dobijemo više ventilatora, ljudi će umreti”, rekao je De Blasio.
U Njujorku je gotovo polovina registrovanih slučajeva korona virusa. U Kaliforniji zvaničnici su dali instrukcije bolnicima da ograniče testiranje na korona virus zbog nedostatka medicinskog materijala.
Bolnica u Vašingtonu, koja je bila središte epidemije u SAD, navela je da bi mogla da ostane bez ventilatora do aprila.