Sleteli avioni iz Moskve i Dohe; Putnici zahvalni što su stigli u Srbiju

Među njima, osim onih koji su došli iz Dohe, bili su i putnici iz Australije, Tajlanda, Vijetnama koji su bili u tranzitu.

Miloš Stanković za Tanjug kaže da je na aerodromu u Dohi proveo 65 sati, a s obzirom da je krenuo iz Vijetnama, njegov povratak kući trajao je čak 80 sati.

putnici, moskva,,

“Neizvesno je bilo sve vreme, nismo znali šta će se desiti, niko nam nije javljao, preumorni smo, nismo spavali, ležali po podovima i stolicama… Srećni smo što smo kući, to smo i želeli da uradimo svih ovih nekoliko desetina sati koliko smo proveli u putu”, rekao je Stanković.

Biljana Pucalović, koja je na aerodromu u Dohi provela 18 sati, gde se zatekla na povratku iz Tajlanda, navodi da je let prošao odlično i da je srećna što je ponovo kod kuće.

Na letu iz Dohe bila je i Nada Nikolić, koja je u tom gradu provela dve nedelje kod sina u poseti, kaže da se uplašila kada je čula da se zatvaraju granice i otkazuju letovi zbog sprečavanja širenja korona virusa, kao i da joj je najveći problem predstavljao nedostatak lekova.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je, ranije danas, da je u Beograd sleteo avion iz Moskve sa državljanima Srbije i najavio da će večeras avionom iz Dohe stići još 140 putnika, te da se očekuje i avion iz Pariza.

On je to rekao za Tanjug navodeći da je avionom iz Moskve u Beograd doputovalo 87 odraslih osoba i dve bebe.

“Večeras će doći i avion iz Dohe sa 140 putnika, kao i avion iz Pariza”, rekao je Dačić.

Putnici su rekli da su predstavnici Er Srbije zajedno sa članovima Vlade odradili dobar posao.

Janko Marić jedan je od putnika koji je bio zarobljen na aerodromu u Havani, a koji je letom Aeroflota stigao u Moskvu, za Tanjug kaže da su uhvatili “poslednju šansu” da se vrate u Srbiju.

“Bio sam u šoku sa onim što se dešava i kod nas i u svetu. Naše porodice brinu, svaki dan smo bili u kontaktu sa njima i mi smo bili zabrinuti da ćemo na Kubi ostati duže”, ispričao je Marić.

Kaže da je zbog epidemije korona virusa na Kubi teška situacija, jer se suočavaju sa nestašicom hrane.

“Drago mi je što je naša zemlja organizovala let i vratila nas kući. Predstavnici iz Er Srbije i Vlade su svoj deo posla dobro odradili i ispunili ono što su rekli”, kazao je Marić.

Troje studenata Andrija Grujić, Nikolina Tesla i Ognjen Milutinović, koji studiraju i žive u studentskom domu u Moskvi, ističu da je ambasada u Rusiji sve dobro i brzo organizovala, te da nisu dugo čekali da se vrate u Srbiju.

Prema njihovim rečima, osim što što je organizovan let, ambasada je redovno brinula o njima da li imaju dovoljno hrane, novca i ostalih potrepština.

“U Moskvi sada počinje da se širi virus. Od sutra nam kreću onlajn predavanja. Hvala našoj ambasadi i Vladi na tome što su nas vratili kući, pošto ambasade drugih zemalja stranih studenata, koji su ostali u domovina, nisu ništa učinile za njih”, rekla je studentkinja Nikolina Tesla.

Navodi da, ako se jedna osoba zarazi u domu, zaraziće se svi, i smatra da je teže da se virus “pregura” u drugoj državi nego u svoj.

Kada su čuli da se granice i aerodromi zatvaraju, letovi otkazuju, troje studenata u glas kaže da su se uplašili i da je to bilo prvi signal da kontaktiraju ambasadu, koja je dalje preuzela sve i organizovala povratak.

Ranije danas iz Beograda je otputovalo 118 ruskih državljana u Moskvu, a tim istim avionom danas popodne su vraćeni srpski državljani iz Rusije, kao i grupa od 28 srpskih turista, koji su bili zarobljeni na aerodromu u Havani.