Rohani: SAD da ukinu sankcije, a ne da šalju pomoć

DUBAI –

SAD bi trebalo da ukinu sankcije Iranu, ako žele da mu pomognu u borbi protiv epidemije korona virusa, izjavio je danas iranski predsednik Hasan Rohani, dodavši da pomoć SAD njegovoj zemlji neophodna i da je ta ponuda “najveća laž u istoriji”.

“Američki lideri lažu… Ako žele da pomognu Iranu, sve što treba da učine jeste da ukinu sankcije… Tako možemo da se suočimo sa epidemijom korona virusa”, rekao je Rohani na državnoj televiziji, prenosi Rojters.

rohani,iran

Agencija podseća da je na Bliskom istoku Iran zemlja najteže pogođena epidemijom korona virusa sa 1.700 umrlih i preko 21.000 zaraženih.

Vašington je ponudio humanitarnu pomoć Iranu, što je Teheran odbio.

Iranske vlasti optužuju SAD da njihove sankcije onemogućavaju borbu Irana protiv epidemije korona virusa, a predsednik Rohani pozvao je Amerikance da utiču na svoje vlasti da ukinu sankcije.

SAD su, međutim, poslale Iranu oštru poruku da ga širenje epidemije korona virusa neće spasiti od sankcija, koje su zaustavile njegov izvoz nafte i izolovale njegovu ekonomiju.

“Blokirali ste izvoz iranske nafte, stopirali bankovne transakcije… Vaša ponuda da pružite pomoć najveća je laž u istoriji”, poručio je SAD iranski predsednik Rohani.