Rekordno visoke temperature u Španiji protekle zime

Referentna temperatura je bio prosek zabeležen u periodu između 1981. i 2010.

more, brod, spanija

Statistika je takođe pokazala da je ova zima u Španiji bila druga najtoplija od 1965. godine, kada je Aemet počeo da vodi pouzdanu evidenciju, prenosi madridski dnevnik El pais, podsećajući da je najtoplija zima u toj zemlji bila ona u sezoni 1989-1990.

Izveštajem je potvrđeno da u Španiji postoji trend koji je primećen u mnogim delovima sveta, a to je porast rekordno visokih prosečnih temperatura, a stručnjaci ovu pojavu pripisuju klimatskim promenama izazvanim ljudskom aktivnošću, koja prouzrokuje porast emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Špansko ministarstvo za ekološku tranziciju i demografske izazove, koje kontroliše rad Aemeta, prošle srede je objavilo da su decembar i januar bili najtopliji meseci, uz temperature jednake rekordnim iz 2015. i 2016.

U Evropi je takođe zabeležena jedna od najtoplijih zima od kada se vodi evidencija, a prosečna temperatura je bila 3,4 stepena iznad proseka za period između 1981. i 2010, dok ke prošli mesec bio drugi najtopliji februar ikada zabeležen u svetu.

Kako tvrde stručnjaci, problem ne leži toliko u rekordu postavljenom prošle zime ili u poslednja tri meseca, već u činjenici da su temperaturni rekordi postali sve učestaliji tokom ovog veka i ove decenije, navodi list.

Prema izveštaju Aemeta, osim rasta prosečnih temperatura, u nekim delovima Španije protekle zime zabeležene su rekordne maksimalne temperature, pa je tako na aerodromu u Valensiji, gradu na istoku Španije, zabeležena najviša temperatura od 29,6 stepeni Celzijusa, dok je na aerodromu Tenerife sur na Kanarskim ostrvima najviša temperatura bila 31,9 stepeni Celzijusa.

Evidentirane su i rekordno visoke minimalne temperature, u španskoj enklavi Melilja na severu Afrike usred zime zabeležena je tropska noć sa najnižom temperaturom od 20,4 stepeni Celzijusa, navodi list.