Rebić: Uhapšeno šest lica zbog širenja lažnih vesti

Rebić je za RTV u emisiji Pravi ugao istakao , da je rad granične policije pre svega usmeren i na sprečavanje šverca i nedozvoljenih radnji naročito u kontekstu aktuelne epidemiološke situacije ali i kretanja migranata.

vladimir rebic jpg

“Do sada uhapšeno nekoliko lica koji su pokušali da ostvare laku zaradu zloupotrebljavajući situaciju u kojoj smo se našli”, rekao je Rebić i dodao da policija samo obezbeđuje logističku podršku i postupa na osnovu odluka nadležnog tužioca.

Objašnjavajući proceduru koju sprovode nadležni organi kod lica koja su se vratili u Srbiju iz inostranstva i kojima je određena mera samoizolacije, Rebić je rekao da policija pruža logistiku i da kontroliše preko lokalnih policijski uprava kako se te mere sprovode. Zato su česte kontrole tih lica da bi se utvrdilo koliko poštuju norme i da se zaraza ne bi širila.

“Svest građana se značajno promenila i sve manje imamo slučajeva u kojima treba primeniti prisilu ili neku drugu meru, jer su ljudi shvatili o čemu je reč. U početku je bilo 477 lica koja su zatečeni na nedozvoljenom mestima dok je danas to sporadična ili ekscesna pojava”, rekao je Rebić.

Bilo je, rekao je, i nesporazuma oko toga ko je i ko može da bude volonter i da pomaže starijim sugrađanima.

“U ovakvim situacijama širenje panike i lažnih vesti može da bude veoma opasno, zato policija preko nadležnih službi prati šta se dešava u virtuelnom svetu i društvenim mrežama i na osnovu odluka nadležnog tužioca reaguje”, rekao je Rebić i naglasio da je do sada uhapšeno 6 lica koji su pokušali tako nešto.

On je ovom prilikom demantovao da policija prisluškuje razgovore i da to nije po zakonu ukoliko ne postoji odluka nadležnog suda.

Pred policijom su veliki izazovi, rekao je Rebić apelujući na kolege da pre svega zaštite sebe kako bi mogli da drugima pruže pomoć ukoliko im ona bude potrebna i kako bi mogli da rade na sprovođenju mera koje imaju za cilj opštu bezbednost za sve građane.

Ceo intervju sa direktorom policije Vladimirom Rebićem možete pogledati ovde.