Rad od kuće povećao tražnju za laptopovima

Brojna preduzeća su zbog pandemije koja im je ugrozila poslovanje povukle prognoze o svojim zaradama, očekujući pad tražnje potrošača kao i privredni kolaps, za razliku od proizvođača elektronskih uređaja i čipova koji će po svemu sudeći profitirati od zaokreta u kulturi rada, piše Rojters.

laptop, it,

Tokom proteklog meseca mnoge vlade i kompanije širom sveta su preporučile ljudima da ostanu kod svojih kuća kako bi se zaštitili od zaraze. Južna Koreja, dom najvećeg svetskog proizvođača memorijskih čipova, Samsung Elektroniksa, saopštila je danas da je otprilike u istom periodu zabeležila skok izvoza poluprovodnika od 20 procenata.

Dalji uzlet tražnje nagoveštava podatak da je skoro jednoj trećini Amerikanaca naloženo da ostanu kod kuće, dok je Italija, u kojoj je od virusa Covid 19 smrtno stradalo 5.476 ljudi, zabranila putovanja unutar zemlje.

“S obzirom na to da sve više ljudi radi i uči od kuće tokom epidemije, sve je veća potražnja za internet uslugama… što znači da su data centrima potrebni dodatni kanali za obavljanje saobraćaja”, izjavio je analitičar Park Sung-sun iz kompanije Kejp Investment& Sekjuritis.

Jedan zvaničnik južnokorejskog Ministarstva trgovine rekao je za Rojters da računarstvo u oblaku povećava prodaju serverskih čipova, pri čemu je rast telekomunikacija u SAD-u i Kini glavni pokretač velike tražnje za serverima.

U Japanu, proizvođač laptopova i tableta Dajnabuk izvestio je takođe o snažnom rastu tražnje što je pripisao delimično kompanijama koje podstiču takozvani rad na daljinu.

Kina predvodi s rastom tražnje za čipovima jer su provajderi usluga za računarstvo u oblaku, poput Alibaba Grupe, Tencent Holdinga i Baidua, brzo reagovali na nastojanja vlade da obuzda virus.

“Kompanije u oblaku su otvorile svoje platforme, omogućavajući novim i postojećim klijentima da besplatno koriste više resursa za održavanje poslovnih operacija”, kaže analitičar Jih Kai Vong iz kompanije Kanalis.

Kineski razvoj infrastukture za računarstvo u oblaku je uticao na skok cene čipova, pri čemu su cene DRAM čipova za spot isporuku uzletele za preko od 6,0 odsto od 20. februara, pokazuju podaci sa portal DRAMiksčejndž koji prati cene na tom tržištu.

Švajcarska UBS banka je prošle nedelje prognozirala da će prosečne ugovorne cene DRAM čipova porasti za čak 10 odsto u drugom kvartalu u odnosu na prvi, pri čemu će cene serverskih čipova skočiti za 20 procenata.