Novi zemljotres večeras u Zagrebu

Prema podacima Evropskog mediteranskog seizmološkog centra, epicentar zemljotresa je bio 20 kilometara zapadno od Zagreba i tri kilometra istočno od Bregane, na dubini od 10 kilometara.

To je još jedan u niz od 60-ak potresa koji su od juče ujutro pogodili Zagreb.

Novi jači potres osetio se danas u Zagrebu, magnitude 3,7 Rihtera sa epicentrom na dva kilometra dubine.

Potres je, preneo je zagrebački portal Indeks, trajao nekoliko sekundi.

zagreb, zemljotres, 3

Stanje 15-ogodišnje devojčice koja je juče povređena u zemljotresu u Zagrebu je nepromenjeno i ona se bori za život, a glavni grad Hrvatske je i tokom noći pogodilo nekoliko slabijih potresa, prenose hrvatski mediji.

Posle zemljotresa koji je juče ujutro pogodio Zagreb, tokom jučerašnjeg dana bilo je oko 30 novih potresa.

Reč je o slabijim potresima, jedan je bio umerene jačine, u tri sata, i njega su osetili pojedinci na gradskom području i malo veći broj ljudi u epicentralnom području Kašine i Markuševca, prenosi Večernji list izjavu seizmologa Krešimira Kuka za Hrvatski radio.

On je dodao da će naknadni potresi trajati sedmicama i mesecima.

“Za sada je reč o slabijim potresima”, ukazao je Kuk.

Primljeno 5.500 prijava oštećenih objekata

Nakon serije potresa koji su pogodili Zagreb u tom gradu je do sada primljeno 5.500 prijava oštećenih objekata.

“To je velik posao koji smo mogli odraditi samo uz nesebičnu podršku volontera svih inženjerskih struka”, saopšteno je iz Službe za upravljanje u hitnim situacijama.

zagreb, zemljotres, 2

Ta služba je, kako se navodi, izradila aplikaciju za prijave pregleda građevina nakon potresa i poziva građane da ih podnesu da bi se što pre procenila šteta.

Juče je podignuto šatorsko naselje na Trgu Franje Tuđmana, u Cvjetnom naselju prenoćilo je 60 osoba, podeljeni su obroci po Donjem gradu, građevinske firme su raščišćavale koridore, a komunalno-soabrćajno preduzeće označilo je zgrade u saradnji sa zagrebačkom policijom.

Seizmolog: Područje izrazito aktivno

Nakon serije od 37 potresa, koji su od nedelje ujutru registrovani na području Zagreba, seizmolog Snježan Prevolnik s Geofizičkog odeljenja Prirodno matematičkog fakulteta, kaže da je to područje izrazito seizmički aktivno i upozorava da, iako mala, postoji mogućnost jačih potresa.

Podsetio je da je tokom istorije na tom području bilo jačih potresa: godine 1880. kada su gotovo sve zgrade bile oštećene, da je bilo mrtvih i povređenih.

“Bilo je jačih potresa i 1905. i 1906, to je takođe bilo razdoblje snažnije seizmičke aktivnosti. Ovo može trajati ne samo danima i nedeljama, već mesecima. U Stonu 1996. su potresi beleženi mesecima i krajem prošle godine u BiH”, rekao je.

Procenjuje da bi, kako kaže, bilo izrazito pogubno da se dogodi još jedan jači potres.

“Ova sekvenca sa slabijim potresima je uobičajena. Moramo biti svesni da, iako mala, postoji mogućnost da se može dogoditi i jači potres. Ipak je verovatnoća vrlo mala, ali treba imati na umu da ipak postoji takva mogućnost”, rekao je Prevolnik za zagrebačku N1 tv.

Tri objekta Pravnog fakulteta nisu za upotrebu

Dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, Igor Gliha, nakon obilaska tri zgrade te visokoškolske ustavnove, zaposlenima je poslao obaveštenje da nijedna nije za upotrebu i da se u njih ne sme ulaziti.

Gliha kaže da je najteže pogođena glavna zgrada, u kojoj je i Rektorat, a koja je od jučerašnjih i noćašnjih potresa pomerena za 10 centimetara.

zemljotres, zagreb

“Svi dimnjaci su popadali, ali, srećom, u dvorište. Sutra će doći vojska da i to očistiti”, rekao je Gliha, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Krov je, prema njegovim rečima, u dobrom stanju, ali su zato popucali svi zidovi i plafoni.

“Ništa se nije urušilo, ali je zgrada pomerena za 10 centimetara. To se spolja ne vidi, ali zgrada više nije sigurna. Unutra je sve porazbijano, porazbacano…”, rekao je dekan, koji je kaže veoma zabrinut jer će biti potrebno da se zgrada popravi, što je ogroman trošak.

U nešto boljem stanju su, kazao je, druga dva objekta tog fakulteta, ali takođe nisu za upotrebu.