Na Kosovu i Metohiji 35 zaraženih koronavirusom, u Gračanici nema zaraženih

Dva novoobolela su kontakti sa ranije zaraženim osoboma i imaju 44, odnosno 39 godina. Na Kosovu i Metohiji su do sada testirane 604 osobe.

svet, koronavirus, covid, 19

Epidemiološka situacija u Gračanici pod kontrolom

Direktor KBC Priština-Gračanica Bratislav Lazić izjavio je danas da zdravstveni sistem stabilno funkcioniše i da nema zaraženih virusom.  On je istovremeno apelovao na građane da ukoliko primete simptome odmah reaguju i kontaktiraju nadležne zdravstvene ustanove.

“Svako mora da zna da ovo nije samo zadatak zdravstvenih ustanova i lekara, ovo je zadatak svih nas. Najveća odgovornost je na stanovništvu. Krajnje je neprihvatljivo ako znate da ste možda zaraženi, a u kontaktu ste sa ljudima i sejete infekciju. To je kao da ste ga ubili. Potencijalno se ovo može dogoditi. Svaki oblik samokontrole i moralnog stava je jako važan”, rekao je on,prenosi portal Kosovo online.

Infektolog Boban Stolić poručio je građanima da poštuju i pridržavaju se preporuka ministarstva zdravlja Republike Srbije, čuvaju se kako ne bi opteretili zdravstveni sistem i sačuvali prvenstveno svoje živote.
“Ovo je novi virus. Tokom godina je evoluirao, dobio nove potencijale i u odnosu na prethodne koronavirusa sa kojima smo se susretali dosta otporniji i sa većom dozom infektivnosti. Sve ove mere koje se preduzimaju nadam da će dati rezultate”, rekao je Stolić.

Kako je rekao, evolucijom ćemo svi doći u kontakt sa njim i stvoriti jedan kolektivni imunitet, ali je bitno da li će to biti sada ili tokom leta.

“Sa pojavom UV zračenja ovaj virus ima isti omotač kao što je imao i njegov bratski virus i UV zračenjem će doći do slabljenja virulencije i ako dođemo u kontakt u letnjem periodu on neće izazvati komplikacije kakve ima sada”, rekao je Stolić.

Opštinske službe svakodnevno vrše dezinfekciju svih javnih ustanova u Gračanici dok tržišna inspekcija kontroliše cene proizvoda u trgovinskim radnjama, rekao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

“Imali smo prijava o povećanju cena. Tvrdim da nikome nećemo dozvoliti bogaćenje u ovoj situaciji i o tome vodimo računa, a kontrole će biti svakodnevne”, rekao je Popović.

Kako se navodi, u KBC u Gračanici trenutno zabrinjavaju samo hitne slučajeve, dok se pacijentima za koje se proceni da zdravlje nije ugroženo, lečenje odlaže na određeno vreme.