Mađarska: 167 zaraženih koronavirusom, sedam žrtava

Epidemija je odnela još jednu, sedmu žrtvu, a ponovo se radi o starijem muškarcu, koji je bolovao od više hroničnih bolesti.

koronavirus, covid19, pandemija, madjarska, mask, ilustracija

U Operativno kriznom žtabu ističu da više nema bezbednih mesta u zemlji, da se KOVID-19 pojavio svuda, što iziskuje dodatne mere zaštite.

Vlada je zabranila sva masovna okupljanja, ugostiteljski objekti i prodavnice rade samo do 15 sati, sem prodavnica hrane, drogerija, apoteka i benzinskih pumpi. Građanima se preporučuje da ko kod može ostane kod kuće, ali zabrana izlazaka još nije uvedena.

I U Mađarsku je stigao avion pun medicinske opreme iz Kine. Avion „Viz-era“ je jutros iz Šangaja doleteo na aerodrom „Ferenc (Franc) List“ sa 30.050 zaštitnih odela i 82.000 maski, koje je poručila mađarska vlada.

Orban: Nove mere protiv epidemije u četiri oblasti

Dvanaest dana nakon proglašenja vanrednog stanja mađarska vlada je prinuđena da uvede nove mere zaštite, jer lekovi i vakcina protiv koronavirusa još nisu prinađeni, niti se to može očekivati u narednih nekoliko meseci – izjavio je danas u Budimpešti premijer Viktor Orban.

“Virus ima tri stadijuma, posle pojediničanih slučajeva prešli smo na grupne, a pred vratima smo masovnog obolevanja na koja se moramo organizovano pripremiti uz pomoć cele nacije, jer svi imamo obaveze i određeni deo odgovornosti”, dodao je predsednik mađarske vlade nakon sednice Operativnog kriznog štaba, kojoj je i sam prisustvovao.

Prema rečima Orbana dalja borba protiv virusa KOVID-19 nastavlja se na četiri polja: zdravstvenom, policijskom, vojnom i ekonomskom.

“Imamo na raspolaganju milion i po maski, 20 miliona gumenih rukavica, 170.000 zaštitnih odela i 2.560 respiratora, a na putu je 10 aviona koji će doneti novu medicinsku opremu. U stanju smo da angažujemo blizu 25.000 lekara i još 105.000 obučenih zdravstvenih radnika”, nastavio je mađarski lider.

Policija je pre svega zadužena za kontrolu granica i održavanje javnog reda. Granice su zatvorene za strance, a u zemlju mogu da uđu samo mađarski državljani, lica sa posebnom dozvolom i vozači teretnih vozila. Povremeno će, dodao je premijer, biti otvarani “humanitarni koridori” za građane susednih zemalja, pre svega za Rumune i Bugare, ali samo ukoliko stignu garancije Bukurešta da će moći da uđu u Rumuniju.

Pripadnicima vojske pripada čuvanje granice i strateški važnih objekata, a u svemu će pomagati policiji. U privrednoj oblasti najavljene su nove olakšice za zaposlene u posebno ugroženim granama, kao i pomoć porodicama.

Do jutros je u Mađarskoj registrovano 167 obolelih od korona virusa, od kojih su, prema rečima stručnjaka, samo 27 stvarno bolesni, a devet na intenzivnoj nezi. Ostali su blago zaraženi, ali su velika opasnost za okolinu kao potencijalni prenosioci epidemije. Preminulo je sedam osoba, prosečne starosti 69 godina, dok je 16 pacijenata bolnice “Sent Laslo” u Budimpešti izlečeno.

Na početku smo dugog perioda primena zaštitnih mera

Orban je poručio u parlamentu da očekuje od izvršnog štaba, koji je zadužen za koordinaciju protivmera, “da raspolaže resursima na disciplinovan i razuman način”, prenosi mađarska agencija MTI.

Na zapadu vlada nestašica opreme potrebne za zaštitu od virusa i jedina raspoloživa pomoć dolazi “sa istoka gde smo osigurali velike zalihe”, rekao je on.

Orban je kazao da će zalihe dolaziti neprestano kao i da cirkuliše više od 10 vazduhoplova.

On je zahvalio zdravstvenim radnicima za njihov dosadašnji rad i dodao da zaslužuju poštovanje od svih nas.

Što se tiče mera za odbranu granica, Orban je rekao da je u interesu Mađarske da održava prijateljske odnose sa svojim susedima “te tako oni mogu računati na našu pomoć”.

Orban je dodao da mađarske vlasti sarađuju sa Rumunijom kako bi pomogle da se izbegnu redovi na mađarsko-rumunskoj granici.

Mađarske vlasti na granici sa Austrijom dozvoljavaju tranzitnim putnicima da uđu u Mađarsku samo pod uslovom da se rumunska strana slozila da ih primi, naveo je on.

Što se tiče ekonomskih mera za ublažavanje uticaja epidemije, Orban je rekao da je prvi zadatak usporavanje privrede, a zatim preduzimanje koraka ka njenom “restartovanju”.

Po pitanju moratorijuma na otplaćivanje rata kredita, koje je vlada najavila prošle sedmice, Orban je rekao da banke neće biti prepuštene same sebi, jer će centralna banka osigurati likvidnost za 2020.

Prioritet po pitanju ekonomskih mera biće očuvanje radnih mesta, rekao Orban, i “pronalaženje novih za one koji su ostali bez njih.”Situacija podseća na onu posle 2010. godine a tada smo uspeli da nađemo rešenje”, naveo je mađarski premijer.

Mađarska bi da produži vanredno stanje na neodređeno vreme

Mađarska vlada nastoji da produži vanredno stanje u zemlji na neodređeno vreme zbog epidemije korona virusa.

Predlog zakona o kome je raspravljano danas u parlamentu, vladi će dati posebna ovlašćenja, uključujući mogućnost vladanja uredbama bez odobrenja parlamenta, sve dok vlada bude smatrala da je to potrebno zbog epidemije, preneo je Rojters.

Tim aktom bi se odredile zatvorske kazne do pet godina za one osuđene za širenje lažnih podataka o epidemiji, a do osam godina za one za koje se proceni da su ometali napore za suzbijanje širenja korona virusa.

Govoreći na početku sednice parlamenta, mađarski premijer Viktor Orban je rekao da vanredno stanje pruža vladi resurse da organizuje mađarsku samoodbranu.

“Svi moraju da izađu iz svoje zone komfora”, rekao je Orban.

“Neko vreme moramo da radimo drugačije, da se ponašamo drugačije i svi moramo drugačije da organizujemo svoj život”, dodao je on.

Opozicione stranke i grupe za poštovanje ljudskih prava kritikuju predloženo neodređeno produženje vanrednog stanja koje je prvi put uvedeno 11. marta i strahuju da bi vlada mogla smanjiti slobode štampe u ime borbe protiv novog virusa.

“Parlamentarna garancija nad vladom ostaje na ovoj većini”, rekao je Orban, pozivajući se na svoju stranku Fides i saveznike Demohrišćane.

“Zahvaljujemo vam ako nas podržite, rado ćemo primiti savet i ohrabrenje … ali ovu krizu ćemo rešiti i bez vas”, istakao je on.

Orban je rekao da, iako širenje korona virusa za sada ne može da se zaustavi, cilj je usporiti stopu i broj infekcija i izbeći da bolnice budu preplavljene kao u Italiji.

“Moramo planirati tako da zdravstveni sistem koji funkcioniše, ne prestaje ni na jedan trenutak”, rekao je mađarski premijer.

Govoreći na državnoj televiziji, Orban je rekao da je broj zaraženih korona virusom u Mađarskoj očigledno mnogo veći od 167 potvrđenih slučajeva.