Kon: Očekujemo od crkve jasno uputstvo za pričešće; SPC: Nismo prekršili instrukcije

Kon je rekao da, ipak, očekuju od SPC i patrijarha da sveštenstvu i vernicima daju jasno uputstvo po pitanju pričešća.

“Pričešće je u hrišćanstvu izuzetno značajno i teško mi je da govorim o tome. Jasno je koje su vanredne mere propisane i da nema okupljanja više od 50 ljudi”, rekao je Kon.

predrag, kon

Kako kaže, godinama se priča o tome da li to može da bude način prenošenja infekcije.

“Nikad se tu nećemo složiti i jasno je da će svaki epidemiolog reći da je to rizik”.

Navodi da je postoje neki pokušaji u Ruskoj pravoslavnoj crkvi da se kašičica utapa u alkohol, ali da to nije dovoljno, iako je “neuporedivo bolje nego bez ičega”, dodao je Kon.

SPC: Nismo prekršili instrukcije u vezi sa korona virusom

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da nije prekršila obavezujuće instrukcije državnih vlasti pričešćem vernika iz iste čaše, s obzirom na to da se “država ne bavi niti može da se bavi sadržajem i načinom vršenja svete Liturgije i drugih crkvenih bogosluženja”.

U saopštenju SPC-a ističe se da je to isključivo stvar internog ili autonomnog crkvenog poretka i zakonodavstva, koje država prihvata kao validno, legitimno i legalno u javno-pravnoj sferi.

SPC dodaje da se “niko, uostalom, ne pričešćuje prinudno već dobrovoljno”.

“Nerazumno je i krajnje zlonamerno očekivanje onih koji niti dolaze u crkvu niti se pričešćuju da će sama Crkva uskratiti svojim vernicima ono što je za nju i za njih najvažnije i najsvetije – sveto Pričešće”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da je sveta Liturgija u trećoj nedelji Časnog i Velikog posta u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve služena uz poštovanje svih instrukcija predviđenih za zaštitu od virusa Kovid-19, odnosno da u hramu nema više od pet osoba, a da su vernici ispred i oko hrama na propisanoj udaljenosti.

“Pojavili su se, međutim, nezvani gosti iz poznatih anticrkvenih i antisrpskih krugova da bi u rezultatu njihovi i njima skloni mediji krenuli u orkestriranu klevetničku hajku protiv Srpske Pravoslavne Crkve”, stoji u saopštenju.

SPC je ponovo apelovala na sve vernike da dosledno i odgovorno primenjuju “sve mere propisane za ovaj teški period”.