Kisić Tepavčević: Napravila sam lapsus, prvi slučaj zabeležen 6. marta

“Ja sam u toku jučerašnjeg dana dala izjavu u kojoj mi se desio lapsus kada je u pitanju datum prvog importovanog slučaja korona infekcije u našoj zemlji. Bili ste svedoci, a gotovo sam bila na svakoj pres konferenciji, da svakodnevno delimo podatke sa vama i tačno pričamo koji je dan, da radimo različite analize u tom momentu”, rekla je Kisić Tepavčević na pres konferenciji u vladi.

darija, kisic, tepavcevic

Ona je istakla da je nju lično pogodilo što su se, i pored svega što govore i uz sve napore stručnjaka, pojedini mediji uhvatili za taj njen lapsus.

“Kada je u pitanju prvi importovani slučaj, on se desio u prvoj nedelji marta, 6. marta. Mi smo, praktično odmah sazvali konferenciju a novinare i obavestili Svetsku zdravstvenu organizaciju. Svaku našu reč i broj koji izjavimo, ko želi, može da prover”, istakla je Kisić Tepavčević.

Zdravstveni radnici naš stub odbrane

Zdravstveni radnici su naš stub odbrane i ne sme se dozvoliti da se koronavirus proširi u zdravstvene ustanove, poručila Kisić Tepavčević i naglasila da se u svim ustanovama i preduzećima primenjuju iste mere prevencije i suzbijanja širenja virusa.

”Ovaj virus može da se pojavi bilo gde, u bilo kom kolektivu ili porodici, bez obzira da li je u pitanju zdravstvena ustanova ili neka druga firma, ali svugde se primenjuju iste mere”, kazala je ona.

Naglasila je da su svi kod kojih je potvrđen koronavirus u kućnoj izolaciji ili su hospitalizovani, kao i da su izolovani njihovi kontakti i sprovedene sve mere predostrožnosti u suzbijanju epidemije.

Ona je napomenula da smo svi pred istim neprijateljem i treba da budemo kao jedan tim, te da bilo kakva politizacija tog pitanja ne bi smela da dođe u obzir.

“Izvinjavam se svima, ako i kome je moj lapsus uneo neki dodatni nemir. Molim vas, razumite nas. Mi smo ljudi, radimo sada praktično 24 sata, što jeste naš posao i ne bunimo se, već želimo da opravdamo poverenje vlade, koja sluša struku, kao i poverenje svih građana. Apelujem na sve da nas puste da radimo svoj posao”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da se na terenu rade teška istraživanja, koja traju danonoćno, da nadležni barataju sa različitim informacijama, koja zatim pokušavaju da analiziraju, prevedu u brojeve, kako bi dali očekivanja i predviđanja, jer znaju da to sve interesuje.

“Mi ćemo da budemo svakog dana ovde i da delimo sa vama sve informacije koje znamo i zaista želim da pokažemo da će timski rad svih nas da urodi plodom, da budemo dobar primer kako se bori protiv ovog virusa”, rekla je ona.

Dodala je i da je ona lekar, a da nikada nije prošla edukaciju za kontakte sa medijima, za koje ne spori da su neophodni i značajni u borbi protiv virusa i da su mogli da se uvere da struka ulaže sve napore da izađe u susret, i da gotovo u “nultom vremenu” informiše o svim informacijama sa kojima raspolaže, jer je to važno.

Kisić Tepavčević je sinoć rekla da je 1. marta izolovana prva infekcija virusom korona.