Kineski eksperti traže da svaki oboleli bude u zasebnoj sobi

“Što se tiče mera izolacije i samoizolacije, na samom startu u Kini su se potpuno isto ponašali kao i mi, pa su došli do zaključka da su im blagi slučajevi izolacije zagorčali situaciju, zbog čega su se odlučili na striktnu izolaciju. To znači da svaki oboleli bude u zasebnoj sobi, odnosno ako se zna da su svi pozitivni, onda može i više njih da bude u istoj sobi”, rekao je Kon.

bolnice,, opema,, koronavirus

Ističe da, dok se čeka neki rezultat, svako mora da ima zasebnu sobu.

“To je zahtev koji je nama trenutno vrlo komplikovan i oko čega ćemo razgovarati”, naveo je Kon.

Kaže da je jučerašnji sastanak sa kineskim stručnjacima bio konstruktivan i da su se svi složili da je, kada je reč o sprečavanju širenja korona virusa, najvažnije da izolacija funkcioniše.

“Oni imaju iskustvo da izolacija kod kuće, onih lakih slučajeva, dovodi do prenošenja virusa i snažno preporučuju da se to ne radi nego da svi moraju ostati izolovani. To je nešto što je jako važno i što ćemo svakako uzeti u razmatranje”, rekao je Kon na konferenciji u Vladi Srbije.

Kineski stručnjaci su, kazao je on, na sastanku govorili o kineskoj provinciji Hubei koja je imala sličnu situaciju kao Srbija, kada je reč o korona virusu.

Međutim, dodao je Kon, svaka situacija je različita, bez obzira što se može upoređivati.

“Porede našu situaciju sa Hubei, pitaju da li smo disciplinovani”

Kon kaže da je sastanak sa kineskim stručnjacima bio konstruktivan i da su oni prenoseći svoja iskustva, dali savete kako da se Srbija izbori sa korona virusom, poredeći njihovu situaciju sa našom.

Kineski stručnjaci su, rekao je Kon na konferenciji u Vladi Srbije, na sastanku govorili o kineskoj provinciji Hubei koja je, dodao je, imala sličnu situaciju kao Srbija, kada je reč o korona virusu.

Odgovarajući na pitanje novinara, rekao je da ne misli da su kineski stručnjaci baš procenili da bi za 29 dana situacija u našoj zemlji mogla da se stabilizuje, ali da su njihovu situaciju uporedili sa našom.

“Ne mislim da su oni baš jasno dali takav komentar, ali je činjenica da su uporedili njihovu situaciju sa našom zato što je isti broj stanovnika kao kod nas, zato što smo kao i oni imali importovane slučajeve…s tim što su prihvatili da postoje neke razlike u Srbiji u odnosu na situaciju kod njih tako da ćemo najverovatnije zajedno napisati rezultat tog razgovora sa kojima ćemo se svi složiti”, rekao je Kon.

On je naveo da su kineski stručnjaci tokom razgovora pitali da li su građani Srbije disciplinovani, kada je reč o primeni mera koje donose nadležni.

“Mi smo odgovorili da ne bismo mogli to baš da kažemo, ali u svakom slučaju mislim da se mi sve više dispicplinujemo, nažalost uz vrlo snažne mere koje nikom ne padaju baš sasvim lako”, dodao je Kon.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević je rekla da su iskustva kineskih stručnjaka od ogromnog značaja jer su oni jedini imaju realno iskustvo.

“Sa preko 80. 000 obolelih uspeli su da ugase epidemiju tako da su nam njihova iskustva od ogromnog značaja. Dosta toga nama ide u prilog u odnosu na Kinu, smanjena gustina smeštaja nego što imaju oni…Međutim, disciplina nam nikako ne ide u prilog u odnosu na kineski narod”, rekla je ona.

Dodala je da se vidi posvećenost kineskih stručnjaka da prenesu znanje kolegama iz Srbije.

Trude se, postavljaju pitanja, žele da znaju kako bi dali svoja viđenja i mi to pomno slušamo”, dodala je Kisić Tepavčević.