Gojković odgovorila na zahtev poslanika da sazove sednicu

Ona je citirala nekoliko stavova, člana 200 Ustava Srbije u kojima se, između ostalog, navodi, da se odluke potvrđuju čim skupština bude u mogućnosti da se sastane.

maja, gojkovic

Gojković je objasnila da su predsednik Republike Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ane Brnabić, a na osnovu procene rizika po bezbednost građana, koju je dostavio ministar odbrane, 15. marta uputili parlamentu zajednički predlog da Narodna skupština proglasi vanredno stanje zbog širenja zarazne bolesti COVID-19.

Predsednica parlamenta kaže da je, imajući u vidu epidemiološku situaciju i preporuku da se ne sazivaju i održavaju skupovi koji uključuju više od 50 ljudi, predložila da takvu odluku zajedno donesu predsednik skupštine, vlade i predsednik Republike, i to se dogodilo 15. marta.

“Razlog za donošenje ove odluke leži u činjenici da dalje širenje na teritoriji Republike Srbije zarazne bolesti COVID-19, čiju je pandemiju proglasila Svetska zdravstvena organizacija, predstavlja javnu opasnost koja ugrožava opstanak države i njenih građana”, navela je Gojković.

Ona je podsetila da član 200 Ustava Srbije predviđa da kada Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane, mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava može propisati Vlada, uredbom, uz supotpis predsednika Republike.

Član 200 stav 8 Ustava Srbije precizira, kaže Gojković, da kada odluku o vanrednom stanju nije donela Narodna skupština, Narodna skupština je potvrđuje u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim bude u mogućnosti da se sastane.

“Ako Narodna skupština ne potvrdi ovu odluku, odluka prestaje da važi završetkom prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja”, citirala je Gojković.

Isto važi i kada je reč o merama kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava – dakle Vlada je dužna da ih podnese na potvrdu Narodnoj skupštini u roku od 48 sati od donošenja, odnosno čim bude u mogućnosti da se sastane.

U suprotnom, mere odstupanja prestaju da važe 24 sata od početka prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja.

Gojković je navela da dalje širenje zarazne bolesti COVID-19 može značajno da ugrozi zdravlje šire populacije stanovništva i normalno odvijanje života u Srbiji, funkcionisanje institucija, javnih službi i privrede, tako da rizici i pretnji po bezbednost Republike Srbije i njenih građana zahtevaju proglašenje vanrednog stanja.

Zahtev za sazivanje sednice su podneli poslanici Dosta je bilo, Branka Stamenković, Saša Radulović i Vojin Biljić, kao i samostalni poslanici Đorđe Vukadinović, Miladin Ševarlić, Srđan Nogo, Zoran Radojičić i Aleksandra Čabraja.