Evropska unija: “Zelene trake” za brži prevoz robe u vanrednim okolnostima

Predviđa se da kamioni sa robom ne bi trebalo više od 15 minuta da čekaju na unutrašnjim evropskim granicama, a papirologija transportnim radnicima bi trebalo da se smanji. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kažže da su mere koje su uvedene u cilju zaustavljanja širenja virusa u Evropi, usporile pa i paralizovale transport.

batrovci, kamioni jpg

Ona je pozvala da se hitno odblokiraju osnovne saobraćajnice i prelazi, kako kašnjenje u isporuci robe ne bi uticalo na nestašice na evropskom traktu, u prvom redu lekova, medicinskog materijala i osnovnih namernica.
“Prelazak granice na zelenoj traci bi trebalo da traje najviše 15 minuta. Redovi od 40 km na nekim granicama viđeni ovog vikenda i čekanja do 18 sati moraju da se prekinu”, rekla je fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije u video obraćanju navodi da će “zelene trake” biti otvorene za vozila koja prevoze bilo koju vrstu robe. Pozvala je nacionalne vlasti da u vanrednoj situaciju suspenduju restrikcije kao što su zabrane vožnje vikendom ili noću.

“Moramo da smanjimo papirologiju potrebnu transportnim radnicima svih nacionalnosti kako bi brže prelazili granicu, a zdravstveni pregledi na granicama moraju biti organizovani tako da se slobodna protok robe ne blokira”, navela je fon der Lajen.

Ona napominje da će borba protiv virusa trajati dugo i ocenjuje da će EU ”snagu i sredstva” za tu borbu dobiti od funkcionalnog jedinstvenog tržžišta.