Dodik: Hvala Srbiji na spremnosti da pomogne; Vučić: Niko u BiH neće biti gladan

“Zahvalan sam predsedniku Vučiću, sa kojim sam danas imao priliku da razgovaram o raznim modalitetima saradnje i pomoći, koja je potrebna RS i BiH, kako bi se suočila i sanirala probleme u vezi sa virusom korona”, rekao je Dodik.

aleksandar, vucic,, milorad, dodik1

Mandić pozvao Vučića da pomogne Crnoj Gori

Jedan od lidera opozicionog crnogorskog Demokratskog fronta, Andrija Mandić, obratio se danas predsedniku Srbije sa molbom da u što kraćem roku uputi pomoć Crnoj Gori, koja se, kako je naveo, nalazi u teškoj situaciji zbog epidemije koronavirusa.

Mandić je predsednika Srbije zamolio da jedan deo potencijala kojima Srbija kao država raspolaže stavi u funkciju borbe protiv koronavirusa u Crnoj Gori.

“Pozivam Vas da, u skladu sa mogućnostima, a imajući u vidu i situaciju u kojoj se nalazi i Srbija, pomognete Crnoj Gori kako bi se što uspešnije borili sa ovom pošašću”, rekao je Mandić, prenosi DF.

On je naveo da je situacija posebno teška na severu Crne Gore, koji je, kako navodi, zbog dugogodišnjeg ekonomskog zaostajanja i siromaštva, ovih dana suočen sa nedostatkom neophodne medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa.

“U Pljevljima, Bijelom Polju, a i u čitavoj Crnoj Gori nedostaju respiratori, testovi, zaštitne maske, rukavice, sredstva za dezinfekciju. Vaša pomoć ne bi pomogla samo srpskom narodu, nego svim narodima i građanima Crne Gore, koji znaju da u Srbiji uvek imaju samo prijatelja”, poručio je, između ostalog, Mandić u pismu Vučiću.

On je istakao da Srbija, odnosno predsednik Vučicih, razume probleme koje postoje u RS i BiH.

“Srbija je spremna da pomogne i RS i Federaciji BiH u pogledu isporuke određenih količina pšenice, kukuruza, soje, što je neophodno za prehranu stanovništva, kao i da se za fabriku “Bimal” u Brčkom obezbedi količina potrebnnih repromaterijala, kako bi se obezbedila stabilna proizvodnja ulja u narednih nekoliko meseci”, rekao je Dodik.

On je istakao da zahvaljući Srbiji i predsedniku neće biti problema u vezi sa životno važnom robom, kao što je brašno, ulje, šećer…, ali i u vezi sa stočnom hranom.

Dodik je preneo da je sa Vučićem razgovarao i o tome na koji način bi mogli da se obezbede određeni lekovi i potrebni materijali za saniranje virusa korona.

“Srbija, naravno, ima svoje izazove i probleme, ali verujem, i obećano je, da će se sagledati mogućnosti, da ćemo narednih nekoliko dana biti obavešteni o tim količinama i šta je moguće da se da, vezano za lekove i medicinski materijal”, rekao je Dodik.

On je istakao da je zahvalan predsedniku Vučiću, što, i pored problema koji su i u Srbiji vidljivi kao i svuda u svetu, ima pažnju i osećaj za RS i čitavu BiH.

Dodik je dodao da je obavešten da je u Beograd stigao i zahtev za pomoć iz Goražda, za isporuku određene medicinske opreme.

On je rekao da se sa tim, naravno saglasio i da veruje da će zahtev biti uslišen, ali i naveo da bi takve zahteve trebalo centralizovati preko vlasti RS i Federacije.

“To smo se dogovorili i na taj način ćemo se kretati u budućnosti”, rekao je Dodik.

Vučić: Niko u BiH neće biti gladan, pomoći ćemo i drugima

Predsednik Srbije izjavio je večeras da će Srbija u skladu sa svojim mogućnostima pomoći Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, ali i drugim zemljama u regionu u borbi protiv korona virusa slanjem medicinske opreme i osnovnih životnih namirnica.

Vučić je rekao da je razgovarao sa Dodikom i da je Republika Srpska zvanično zatražila ”veliku pomoć” od Srbije u borbi protiv koronavirusa.

”Sve što možemo i koliko možemo u lekovima, medicinskoj opremi, mašinama i zaštitnim materijalima, pomoći ćemo Republici Srpskoj”, rekao je Vučić na konferenciji za medije u Palati Srbija posle sastanka sa kineskim lekarima.

Vučić je kazao da je stiglo i nekoliko molbi za pomoć iz Federacije BiH, poput opštine Goražde, i naglasio da će Srbija nastojati da u skladu sa svojim mogućnostima, tako da ne ugrozi svoje potrebe i pozicije, svima pomogne.

”Tražili su dozvolu izvoza oko 15 tona pšenice za Republiku Srpsku i 15 tona za Federaciju BiH, po 10 i pet hiljada tona kukuruza i soje. Niko u BiH, bez obzira u kom delu živi, ne samo da neće biti gladan nego u potpunosti može da računa da će od Srbije dobiti robu koja je u ovom trenutku deficitarna na evropskom i svetskom tržištu”, rekao je Vučić.

Dodao je da na sličnu pomoć mogu da računaju i Crna Gora i Severna Makedonija.