Američki senator zaražen korona virusom, SAD donose odluku o planu za suzbijanje

Senator Pol, po profesiji očni hirurg, od nedelje je u karantinu nakon što je dobio rezultate, a kako je rekao, nije imao simptome i nije znao da je imao kontakte sa nekom zaraženom osobom, preneo je sinoć AP.

rend, pol

Testirao se iz predostrožnosti zbog svojih čestih putovanja i dešavanja kojima prisustvuje.

Tramp: Donećemo odluku o koroni po isteku plana od 15 dana

SAD će, po isteku ranije određenog perioda od 15 dana, doneti odluku o tome “kojim putem želimo da idemo” kako bi se suzbilo širenje korona virusa, poručio je američki predsednik Donald Tramp.

“Ne možemo dozvoliti da lek bude gori od samog problema”, naveo je Tramp na Tviteru, bez daljeg obrazlaganja.

Tramp je 16. marta objavio nove smernice usmerene na usporavanje širenja virusa tokom 15 dana, a administracija američkog predsednika je od tada preduzimala agresivne korake kako bi zaustavila negativne posledice epidemije po ekonomju, podseća Rojters.

Svakom trećem Amerikancu naređeno je u nedelju da ostane kod kuće kako bi se sprečilo širenje virusa, dok su Ohajo, Luizijana i Delaver među poslednjim saveznim državama koje su uvele šira ograničenja, zajedno sa gradom Filadelfijom.

U SAD je 35.060 osoba zaraženo, a 457 preminulo od posledica korona virusa, pokazuju najnoviji podaci sajta Worldometers.

Zbog njegove objave dvojica senatora – Majk Li i Mit Romni stavili su se u samoizolaciju, a dodaje se i da je, osim Pola, još nekoliko senatora u karantinu.

Demokratska senatorka Kirsten Sinema rekla je da je “apsolutno neodgovorna” odluka senatora Pola da se posle testiranja, a pre nego što je dobio rezultate, kreće sa drugim ljudima.

“Ne možete biti u blizini drugih ljudi dok čekate rezultate testa na korona virus. Ugrožavate druge i verovatno povećavate širenje virusa”, rekla je Sinema.

U samoizolaciju su se stavili i senatori Ted Kruz iz Teksasa i Lindzi Grejam iz Južne Karoline dok su čekali rezultate testiranja, ali bili su negativni.

Iz Polovog kabineta saopštili su da nisu tačni navodi da je senator otisao u teretanu nakon što je dobio rezultate, već da je pravo otišao u karantin i da ni sa kim nije kontaktirao.

Pola je pohvalio i predsednik Donald Tramp koji je rekao da je on veliki prijatelj i da je”uvek bio tu kada nam je trebao” i da će Pol biti dobro.

SAD: I dalje bez zakona o paketu pomoći, demokrate protiv

Američki Senat nije izglasao zakon o ekonomskom paketu pomoći zbog korona virusa, nakon protivljenja demokrata koji su odbacili republikanski predlog zakona, zahtevajući više pomoći za zdravstvene radnike.

Kako navodi AP, očekuje se nastavak zasedanja tokom večernjih sati u nedelju po lokalnom vremenu u Vašingtonu.

Ova mera predviđa pomoć američkim građanima, malim preduzetnicima i predstavnicima industrijskog sektora, kritično pogođenim ekonomskim posledicama pandemije korona virusa.

Demokrate smatraju da će ova mera doneti značajne koristi korporacijama, dok će, s druge strane, naneti štetu zdravstvenom sistemu, zdravstvenim radnicima, američkim gradovima i državama.

AP podseća da ova mera predviđa izdvajanje iz budžeta od gotovo 1,4 biliona dolara.