Agresija NATO bila i ostala zločin protiv mira

“Agresija i potonja okupacija Kosova i Metohije, nezakonito uspostavljanje baze ‘Bondstil’, jedne od najvećih američkih vojnih baza u svetu, jednostrano proglašavanje nezavisnosti teritorije pod mandatom UN, grubo kršenje rezolucije 1244 SB UN, predstavljaju opasne presedane, teške udarce evropskom i globalnom sistemu bezbednosti, kao i ohrabrivanje širenja separatizma i terorizma sa nesagledivim posledicama”, kaže se u saopštenju Foruma.

bombardovanje, novi, sad, petrovaradinski, most, dunav, 6

Navodi se da su Forum, Klub generala i admirala Srbije i Fondacija ujedinjeni za mlade uputili protestno pismo norveškom komitetu za dodelu Nobelove nagrade za mir povodom inicijative da se ta nagrada dodelu upravo NATO-U.

Navedene organizacije takođe smatraju da državni organi od zemalja NATO-a zatraže naknadu ratne štete, da što pre popišu sve žrtve agresije i da pokrenu rad vladinog tela za utvrđivanje posledica korišćenja projektila sa osiromašenim uranijumom, da se što pre aktivira plamen spomenika žrtvama agresije u Parku prijateljstva na Novom Beogradu, da se ustanovi i izgradi Srpski memorijal žrtava genocida u 20. veku, poput memorijala Jad Vašem u Izraelu i memorijala Ararat u Jermeniji.

Takođe smatraju da je došlo vreme da vlade zemalja članica NATO i EU preispitaju svoje ulogu u agresiji 1999. i politiku prema Srbiji i srpskom narodu, da se javno izvine za žrtve i nezakonito razaranje Srbije (SRJ) i da se vrate sprovođenju rezolucije 1244 SB UN kao jedino prihvatljive, principijelne osnove za pravedno i održivo mirno rešenje budućeg statusa Kosova i Metohije, kao pokrajine sa širokom autonomijom u okviru Srbije, kaže se u saopštenju.