U Republici Srpskoj potvrđen još 31 novi slučaj koronavirusa, ukupno 90

On je na konferenciji za novinare rekao da su u Banjaluci registrovana ukupno 64 slučaja, Čelincu tri, Laktašima šest, Srpcu jedan, Prnjavoru dva, Ribniku jedan, Modriči i Kozarskoj Dubici po dva, Prijedoru jedan, Bijeljini tri, Gradišci i Derventi po jedno i Kneževu troje, prenosi RTRS.

palata republike banjaluka

“Imamo tri putnika koji su došli iz inostranstva, 12 osoba je bilo u kontaktima sa zaraženima, a ostalo još utvrđujemo”, rekao je Šeranić.

U BIH se uvode nove mere, obolelo 126 osoba

Federalni štab civilne zaštite BiH doneo je na sednici niz novih naredbi kako bi se sprečilo širenje novog korona virusa na području Federacije.

Nove mere predviđaju zabranu kretanja i zadržavanja na otvorenom više od jedne osobe na udaljenosti manjoj od 1,5 metara, da u taksiju može samo jedna osoba da se vozi i to na zadnjem sedištu, piše sarajevski portal Klix.

Policijski čas u BiH počeo je od 18 sati, a kako se dodaje u toj zemlji je obolelo ukupno 126 osoba.

Vanrednu sednicu održao je i Kantonalni štab civilne zaštite Kantona 10 (Livanjski kanton) koji je doneo četiri nove naredbe, među kojima je i odluka o zabrani ulaska državljanima BiH u taj kanton.

Ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić rekao je za Radio Sarajevo povodom te odluke da se radi o kršenju Ustava BiH i da će protiv zapovednika kriznog štaba Ivana Jozića podneti krivičnu prijavu.

“On je grubo prekršio Ustav BiH, jer su granična pitanja u isključivoj nadležnosti Saveta ministara i operativno Granične policije BiH. Jozićeva zapovest je teško krivično delo, mora biti stavljeno van snage”, rekao je Radončić.

Ministar je rekao i da se pod zdravstvenim nadzorom nalazi 13.763 lica i podsetio da je jedan lekar sa Urgentnog kliničkog centra Srpske pozitivan na virus.

Prema njegovim rečima, sva lica koja prekrše mere izolacije biće stavljena u karantin i da mere i visok stepen higijene moraju da se održavaju.

Na području Republike Srpske sinoć je u 20.00 na snagu stupila zabrana kretanja za sve građane, uz određena izuzeća, koja će trajati do 5.00 ujutro.

Zaključak o zabrani kretanja doneo je juče Štab za vanredne situacije sa ciljem da se spreči širenje korona virusa.

Zabrana kretanja, kako je rekao premijer Radovan Višković, trajaće do 30. marta, a nepoštovanje će biti kažnjavano.

Za sprovođenje ove mere zaduženo je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

Ova zabrana se ne odnosi na zdravstvene radnike koji su na zadatku, na osobe kojima je neodložno potrebna pomoć, pripadnike MUP-a, osobe kojima poslodavac izda potvrdu, kao i onima kojima MUP izda dozvolu, pišu mediji BiH.

Za lica koja se nađu na putu, kao što su vozači, večeras se neće primenjivati mere, ali ubuduće moraju da imaju potvrdu o kretanju od poslodavca.

Komandant Štaba i premijer Radovan Višković rekao je da će se zabrana u punom kapacitetu primenjivati od sutra.

Federalni štab Civilne zaštite doneo je naredbu da od sutra uveče počne zabrana kretanja od 18 do 5 časova.