SZO: Najmanje godinu dana za vakcinu protiv korone

On je za BBC rekao da ipak postoji dobar napredak u razvoju medikamenata i da su u toku ispitivanja.

koronavirus, virus, grip, vakcinacija, vakcine, lek, 10

Dodao je da je važno da se doktorima omogući da razviju dokaz da su lečenja sigurna i da daju rezultate.

Izvršni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Rajan izjavio je da države ne mogu samo da “zaključaju” svoja društva da bi se izborile sa novim korona virusom i istakao da su potrebne mere javnog zdravlja kako bi se kasnije “izbeglo ponovno stvaranje virusa”.

“Ono na šta treba da se fokusiramo jeste da pronađemo bolesne, one koji imaju virus i da ih izolujemo, kao i da otkrijemo sa kime su bili u kontaktu i da i njih izolujemo”, rekao je Rajan, prenosi Rojters.

Kako je rekao, opasnost sa potpunim zatvaranjem društava je ta što, kada se ukinu restrikcije i ograničenja, bolest može da se vrati.

Prema Rajanovim rečima, primeri Kine, Singapura i Južne Koreje, koje su spojile restrikcije sa rigoroznim merama za ispitivanje svakog mogućeg osumnjičenog, dala je model Evropi, za koju je SZO rekla da je zamenila Aziju.

“Jednom kada potisnemo prenos, moramo da nastavimo da potiskujemo virus. Moramo se boriti protiv virusa”, rekao je Rajan.

On je dodao i da je u toku razvoj nekoliko vakcina, ali da su njihova ispitivanja počela samo u SAD.

“Moramo da budemo sigurni da je vakcina apsolutno bezbedna. Trebaće nam bar godinu dana. Naći ćemo vakcinu, ali moramo da izađemo i uradimo šta je neophodno”, rekao je Rajan.