Počeo policijski čas u Republici Srpskoj, od danas puna primena mera

On je na konferenciji za novinare rekao da su u Banjaluci registrovana ukupno 64 slučaja, Čelincu tri, Laktašima šest, Srpcu jedan, Prnjavoru dva, Ribniku jedan, Modriči i Kozarskoj Dubici po dva, Prijedoru jedan, Bijeljini tri, Gradišci i Derventi po jedno i Kneževu troje, prenosi RTRS.

“Imamo tri putnika koji su došli iz inostranstva, 12 osoba je bilo u kontaktima sa zaraženima, a ostalo još utvrđujemo”, rekao je Šeranić.

Ministar je rekao i da se pod zdravstvenim nadzorom nalazi 13.763 lica i podsetio da je jedan lekar sa Urgentnog kliničkog centra Srpske pozitivan na virus.

Prema njegovim rečima, sva lica koja prekrše mere izolacije biće stavljena u karantin i da mere i visok stepen higijene moraju da se održavaju.

Na području Republike Srpske sinoć je u 20.00 na snagu stupila zabrana kretanja za sve građane, uz određena izuzeća, koja će trajati do 5.00 ujutro.

Zaključak o zabrani kretanja doneo je juče Štab za vanredne situacije sa ciljem da se spreči širenje korona virusa.

palata republike banjaluka

Zabrana kretanja, kako je rekao premijer Radovan Višković, trajaće do 30. marta, a nepoštovanje će biti kažnjavano.

Za sprovođenje ove mere zaduženo je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

Ova zabrana se ne odnosi na zdravstvene radnike koji su na zadatku, na osobe kojima je neodložno potrebna pomoć, pripadnike MUP-a, osobe kojima poslodavac izda potvrdu, kao i onima kojima MUP izda dozvolu, pišu mediji BiH.

Za lica koja se nađu na putu, kao što su vozači, večeras se neće primenjivati mere, ali ubuduće moraju da imaju potvrdu o kretanju od poslodavca.

Komandant Štaba i premijer Radovan Višković rekao je da će se zabrana u punom kapacitetu primenjivati od sutra.
Federalni štab Civilne zaštite doneo je naredbu da od sutra uveče počne zabrana kretanja od 18 do 5 časova.