Drugi dan zaredom više od 100 mrtvih u Francuskoj

U Francuskoj koja je, posle Italije i Španije, najviše pogođena koronavirusom danas je preminulo 112 osoba, a ukupan broj žrtava se popeo na 674.

Izvor: B92, Tanjug

Getty Images/Johannes Simon

Getty Images/Johannes Simon

Zaraženo je više od 16 hiljada ljudi, a danas je taj broj porastao za 1.559 osoba.

Francuske vlasti pooštrile su kazne za nepoštovanje karantina tako da će kazna od 135 evra iznositi 1.500 evra u slučaju da građanin ponovo prekrši mere u roku od 15 dana, dok će za nekoliko uzastopnih prekršaja tokom mesec dana biti izrečena kazna od 3.700 evra i do šest meseci zatvora, preneli su danas francuski mediji.

Francuske vlasti su 17. marta stavile celu zemlju u karantin, a izlazak iz kuće je jedino moguć uz potvrdu za pravdanje kretanja. Dokument mora da bude potpisan i sa datumom.

Kretanje je u Francuskoj ograničeno na odlazak u kupovinu osnovnih namirnica, izlazak iz zdravtsvenih razloga, izlazak iz porodičnih razloga (pomoć osetljivim osobama ili čuvanje dece) i izlazak u blizini doma za potrebe kućnih ljubimaca.

Ministar zdravlja Olivije Veran izjavio je danas da je prijavljen prvi smrtni slučaj od korona virusa kod lekara.

U Francuskoj su od korona virusa preminule 562 osobe.

Oko 100.000 pripadnika snaga bezbednosti angažovano je za nadgledanje takvog ograničenog kretanja građana širom Francuske.