Lukač: Građani da poštuju policijski čas

Lukač je rekao da će policija večeras izaći širom RS i moliti građane da se sklanjaju i ne grupišu, a od sutra će krenuti sa privođenjima onih koji ne budu poštovali zabranu kretanja.

Prema njegovim rečima, novčane kazne za kršenje zabrane kretanja od 20.00 do 5.00 sati biće od 500 do 1.500 konvertibilnih maraka (od 250 do 750 evra).

“Policija će nositi “duge cevi”, ali neće nositi prst na obaraču i građani ne treba da budu uznemirani, ali će biti spremni da reaguju ako neko pokuša da iskoristi ovu situaciju”, rekao je Lukač za Alternativnu televiziju.

On je upozorio sve koji bi pokušali da urade neku kriminalnu aktivnost da će biti preduzete sve neophodne mere, prenosi RTRS.

palata republike banjaluka

U Banjaluci će večeras na ulici biti Žandarmerija sa specijalnom antiterorističkom jedinicom.

Lukač je ukazao da neki građani moraju da funkcionišu i tokom policijskog časa, jer se život ne sme zaustaviti.

On je ukazao da su sve ove mere kako bi se zaštitili od nevidljivog neprijatelja i ukazao na veliki broj žrtava korona virusa u svetu.

“Mi nismo velika nacija, ne možemo da gubimo ljude na taj način”, istakao je Lukač.

On je pozvao sve građane da trenutnu situaciju shvate odgovorno, dodajući da je siguran da građani u Republici Srpskoj znaju kako pobediti, jer su izneli mnoge teške bitke.

Vlada RS donela odluku o nabavci pokretne bolnice

Vlada Republike Srpske (RS) donela je danas odluku da po hitnoj proceduri, a posredstvom Instituta za javno zdravlje, bude sprovedena procedura za nabavku pokretne bolnice sa 500 bolničkih kreveta i svom pratećom opremom, površine 6.000 kvadrata.

Za nabavku pokretne bolnice Vlada RS izdvojila je 3,6 miliona maraka, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Pokretna bolnica imaće svu potrebnu prateću opremu kao što je prijemno odeljenje, kancelarijsko odeljenje, apoteka, laboratorija sa laboratorijskom opremom, oprema za medicinske sestre, oprema za intenzivnu negu, oprema za hospitalizaciju, tuševi, wc moduli sa kabinama, generator, električni distributivni centar, set za distribuciju vode i kuhinja.

Rok za isporuku je 10 dana, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske.