Standard: Grenel želi da sruši Kurtijevu vladu

List ističe da je akcija dugo planirana – stari kadar kosovske DSK, koja od februara vlada u koaliciji sa Kurtijevim Samoopredlejenjem, namerava da razbije vladu.

grenel

“Krilu dinosaurusa”, kako se naziva krug oko šef DSK Isa Mustafe je, konstatuje, dnevnik, to očigledno uspelo.
“Najpre se ministar unutrašnjih poslova Agim Veliu iz redova DSK izjasnio protiv opšteg stava vlade o uvođenju vanrednog stanja zbog korona virusa, nakon čega ga je Kurti otpustio, a sada delovi DSK žele da podnesu zahtev za glasanje nepoverenja. Koalicija DSK i Samo

predeljenja je tim na kraju, pošto će nepoverenje vladi dobiti većinu”, objašnjava autor teksta u “Standardu”.
List ističe da se ne radi o krizi u vezi korona virusa ili vanredog stanja, već o tome da je “krilo dinosaurusa” DSK pod uticajem Grenela.

Dnevnik podseća da je Grenel bio ambasador SAD u Nemačkoj, a da u Berlinu nije bio omiljen, zbog čega je preduzet pokušaj da se slovački diplomata Miroslav Lajčak postavi za izaslanika EU za dijalog kako bi sprečio Grenelov sporazum.

“Grenel koristi krizu oko korona virusa da bi završio posao. Prošle nedelje se bivši ministar spoljnih poslova privremenih vlasti u Prištini Skender Hiseni iz redova DSK sa njim sastao u SAD. Od tada sve je krenulo velikom brzinom. Grenel želi po svaku cenu da sruši Kurtijevu vladu, kako bi onda mogao brzo da primeni sporazum koji su pre više godina, iza kulisa, dogovorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih vlasti u Prištini Hašim Tači”, tvrdi “Standard”.

U protekle dve godine su brojni lobisti, pa i iz Austrije, učestvovali u promovisanju “netransaparentnog” plana, piše list.

“Grenelu je, uglavnom stalo do predsednika Trampa, koji još pre izbora na jesen želi da prikaže spoljnopolitički uspeh, zbog čega njegov izaslanik treba da ostvari “istorijski” sporazum Beograda i Prištine. To, na brzinu, i pre svega netransparetno nije moguće sa Kurtijem. Takođe Kurti neće nikada dozvoliti da, kao što to žele lobisti oko Trampa, razmenu teritorija po etničkim kriterijumima kao deo sporazuma”, ukazuje dnevnik.

Podseća se da je 4. marta održan sastanak Grenela, Tačija i Vučića u Beloj kući, kojem je čak prisustvovao i Trampov zet Džared Kušner, predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O Brajan.

Sporazum, koji verovatno predviđa da deo teritorije Kosova pripadne Srbiji, ne odgovara interesima Kosova i njenom stanovništvu, bez obzira na nacionalnu pripadnost, tvrdi novinarka “Standarda” Adelheid Velfel dodajući da je, međutim, Tačija moguće uceniti s obzirom da je bio komandant OVK, te nije isključeno da dospe i pred specijalni sud za ratne zločine.

S tim u vezi, prenosi “Standard”, novinarka sa Kosova Džeta Džara je u otvorenom pismu pitala Tačija da li je tačno da ga je saslušao specijalni suda jednom u Prištini i jednom u Beču, kao i da li je tačno da će prihvatiti svaki kompromis sa Beogradom samo da se spasi optužbi.

Na to pismo, konstatuje bečki list, ona nije dobila odgovor. Dnevnik navodi da je Grenel preduzeo dalje korake, iako je preko tvitera tvrdio da niko neće brzo delovati, I da nema nikakvog “velikog dogovora”.
On je učinio i radi sve na tome da se takse na srpsku robu ukinu, koje je prethodna vlada u Prištini uvela da bi sprečila razmenu teitorija, tvrdi “Standard”.

“Kurti, koji je očigledno prvi premijer u Prištini, koga SAD ne mogu da ucene, želi takse da ukida samo sukcesizno, ako Srbija promeni svoju politiku. Ta politika je sada na putu Grenelu, Tačiju i Vučiću i zbog toga Grenel i Tači koriste aktuelnu krizu oko korona virusa. Ako se uvede vanredno stanje na Kosovu predsednik dobija veća ovlašćenja I premijer bi bio zaustavljen”, objašnjava se u tekstu.

Pojedini posmatrači, ukazuje “Standard”, govore već duže o uceni.

“U ovom trenutku ima najmanje dve različite DSK između kojih se vodi borba za vlast. Treba računati u svakom slučaju da vlada nakon glasanja o nepoverenju neće dugo opstati i da će Tači potom mandat za formiranje vlade dati DS, koja će ući u koaliciju sa njegovom DPK, onako kako to želi Grenel da bi “progurao” sporazum”, tvrdi politolog Arben Hajrulahu.

List podseća da je nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je proteklih godina bila protiv sporazujma koji sadrži razmenu teritorija, u sredu je održala video-sastanak sa Vučićem, u kojem je pozdravila spremnost predsednika Srbije da uđe u trgovinski dijalog Beograda i Prištine pod posredovanjem EU, pokušavajući očigledno da EU zauzme ponovo vodeću ulogu u dijalogu, ali I da spreči “Grenelov opasni sporazum”.

Promene granica ili pokušaj promena na osnovu etničkih kriterijuma su na Balkanu uvek izazvali ratove, velike patnje i proterivanja, konstatuje “Standard” dodajući da nacionalisti na Balkanu, koji su zbog ratno-zločinačke prošlosti ucenjivi, i dalje žele takve promene međa.

“I srpski i albanski, kao uostalom i svi etnonacionalisti, imaju isti problem sa državom Kosovo”, konstatovao je Hajrulahu.