Rojters: Srbija se okreće Kini zbog manjka solidarnosti EU

Pošto su susedne zemlje koje su članice Evropske unije zatvorile svoje granice i obustavile izvoz mnogih medicinskih artikala, Vučić je uputio apel Kini zbog nedostatka solidarnosti iz EU, primećuje kolumnista Piter Eps.

kina srbija ilustracija jpg

“Srbija sada upire pogled ka Kini. Sve moje lične nade su usredsređene i usmerene ka Kini i njenom predsedniku”, citira kolumnista Vučićeve reči iz apela objavljenog na sajtu Euractiv.

Dok svet korača u nepoznato usled pandemije korona virusa, u toku su izrazite i dramatične geopolitičke promene, a pretpostavke o globalizaciji i slobodi kretanja poništene su preko noći, navodi kolumnista.

Žureći da odgovori na pojavljivanje korona virusa, ogromna većina zemalja uglavnom se bavi onim što se događa unutar njihovih sopstvenih granica, a strukture kao što su EU ili Ujedinjene nacije, za koje se očekivalo da budu u središtu odgovora na krize, većinom su ignorisane, piše Eps.

Gotovo sve zemlje zatvorile su svoje granice za priliv stanovništva iz okruženja, a u mnogim slučajevima virus je pojačao već postojeći rasizam i ksenofobiju, ističe Eps.

Istovremeno, ali i paradoksalno, zemlje kao što je Srbija postale su svesnije sopstvene zavisnosti od spoljnog sveta u ekonomskom smislu, kao i u smislu osnovnih ljudskih potreba, navodi on.

Uspevši da najvećim delom stavi širenje korona virusa pod kontrolu na domaćem tlu, Peking se sada nedvosmisleno pozicionira s ciljem da izgradi nova prijateljstva i uticaje, što uključuje slanje medicinskog potrošnog materijala i manjeg broja stručnjaka u pogođene evropske zemlje, među kojima su Italija, Francuska i Španija, navodi se u tekstu.

Situaciju budno prati i Rusija, čiji mediji intenzivno prenose pojedinosti o, kako se tvrdi, manjkavom i ponekad haotičnom odgovoru Zapada na pojavu korona virusa, navodi Eps.

Iako određena međunarodna saradnja ipak postoji, čak se i borba za pronalaženje vakcine sve učestalije prikazuje kao takmičenje između zemalja, a ne kao kooperacija, primećuje kolumnista.

Ako je suditi po naslovima u glavnim kineskim i ruskim medijima koji izlaze na engleskom jeziku, ova kriza je pogoršala već problematične odnose između Kine i SAD, piše Eps, podsećajući, između ostalog, da je američki predsednik Donald Tramp razbesneo Peking više puta ponovljenom tezom o kineskom poreklu virusa, dok je druga strana iznela tvrdnju da je bolest zapravo potekla iz SAD.

Događanja na većini geopolitičkih frontova dobijaju premalo pažnje usred globalne krize, tvrdi Eps, navodeći da Iran, jedna od zemalja najteže pogođenih pandemijom, veoma intenzivno, mada neuspešno, lobira za ublažavanje američkih sankcija, što bi trebalo da mu pomogne da obuzda širenje virusa dok u isto vreme jačaju snage bliske Teheranu koje su suprotstavljene američkim saveznicima u Iraku, Jemenu i drugde.

Ovo što se trenutno događa je izazov za globalizaciju u dosad neviđenim razmerama, kao i iskustvo koje se istovremeno proživljava širom planete na načine koji su barem pođednako neobični – ko u toj situaciji dobija, a ko gubi, je vrlo otvoreno pitanje, ali je jasno da su nadmetanja već u toku, zaključuje Eps.