Borel u razgovoru s Vučićem: EU čini sve da pomogne Srbiji

Borel je rekao da Evropska unija čini sve da pomogne Srbiji, posebno u nabavci medicinske opreme, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima predsednika Republike.

vucic, borel, 1

EU: 7,5 miliona evra Srbiji za borbu protiv korona virusa

Evropska unija uputila je danas pomoć od 7,5 miliona evra Srbiji za jačanje kapaciteta i podršku aktivnostima u borbi protiv pandemije korona virusa.

Sporazum kojim se obezbeđuje pomoć EU u Vladi Srbije su potpisali ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap.

On je obavestio srpskog predsednika da evropske institucije pripremaju mogućnost da i zemlje u procesu pristupnih pregovora sa EU imaju pristup sredstvima iz EU fonda solidarnosti, koja su sada na raspolaganju i u slučaju kriznih situacija u oblasti javnog zdravlja, a ne samo prirodnih nepogoda, kao što je bio slučaj ranije.

Vučić je pozdravio odluku Evropske komisije da formira hitne zalihe medicinske opreme i materijala u vrednosti od 50 miliona evra, koje će, kroz Mehanizam civilne zaštite, biti dostupne i Srbiji.

Dvojica sagovornika saglasili su se da su za suzbijanje širenja korona virusa neophodne saradnja i koordinacija mera između Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Vučić je visokom predstavniku Borelu rekao da Srbija računa na pomoć EU u borbi protiv bolesti, kao i u otklanjanju njenih ekonomskih posledica.

Kako se navodi u saopštenju, Borel i Vučić su razgovarali i o tome kako ekonomski pomoći Srbiji posle krize sa korona virusom.

Vučić je rekao da se Srbija nada da ima isti tretman kao zemlje članice i pristup različitim fondovima EU, koji bi pomogli oporavku srpske privrede.

Razgovarali su i o nabavci medicinske opreme i materijala za borbu protiv COVID-19.

Predsednik Vučić i šef evropske diplomatije Borel su razgovarali i o regionalnoj situaciji i odnosima Beograda i Prištine.