U vanrednom stanju uče đaci, ali uče i nastavnici

Koliko se onlajn obuka, rad od kuće i daljinsko učenje dobro pokazalo u trenutku vanrednog stanja, objašnjava Tanjugu direktor ZUOV-a Zlatko Grušanović, koji kaže da sve za sada radi odlično.

online, nastava, ucenje, na, daljinu

“Sada imamo pokazatelj koliko je to sve dobro što radimo godinama. Zahvaljujući brojnim programima nastavnici mogu da nastave sa obukom, kao da je redovno stanje”, istakao je on.

Rukovodilac Centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju ZOUV-a Ivan Savić rekao je da trenutno dosnimavaju materijal, koji su inače nastavnici pratili u učionicama.

“Uče đaci na daljinu, ali uče i nastavnici. Pre tri dana smo na sajtu Zavoda objavili predlog alata za učenje na daljinu, koji je u toku jednog dana preuzet više od 42.000 puta. Nastavnici su pripremljeni na ovakav način rada”, kazao je Savić.

Nastavnici u sve većem broju pristupaju platformi, kako navodi, i dodaje da su brojne obuke koje nastavnici mogu da pohađaju.

“Na raspolaganju je obuka za razvijanje digitalnih kompetencija. ili na primer, digitalna učionica, koji se bavi upotrebom digitalnih udžbenika. Postoji i sistemska obuka za realizaciju novih programa nastave, ona je diferencirana po predmetima, matematika, srpski i brojni drugi predmeti”, rekao je Savić i dodaje da platforma nudi onlajn podršku, jer tehnička služba radi neometano.

Prema njegovim rečima, nastavnici mogu da pristupe obuci telefonom, od kuće, sa posla, sa autobuske stanice, i to je u ovoj situaciji vanrednog stanja, kako kaže, izuzetno.

“Od oko 80.000 prosvetnog kadra, nastavnika i profesora, edukaciju je prošlo oko 50.000 iz različitih sistemskih obaveznih obuka. To je izvanredan broj s obzirom na to da prosvetni sistem teško trpi promene”, istakao je Ivan Savić.

Rukovodilac centra za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih Dragana Buvač snima obuke nastave orjentisane ishodima koja je namenjena svim nastavnicima.

“Danas konkretno snimamo blok koji je namenjen nastavnicima, ekonomija, pravo i administracija. Ovaj deo bi trebalo da radimo interaktivno, ali se svi prilagođavamo novonastaloj situaciji”, rekla je Tanjugu Buvač, i dodala da planiraju da završe celokupan materijal koji je potreban prosvetnim radnicima.

“Kako se i oni prilagođavaju ovoj situaciji i snimaju svoje časove, tako smo i mi tu da pripremimo materijal koji će njima olakšati rad”, istakla je rukovodilac Dragana Buvač.